Lumea s-a plictisit de reviste. Arată la fel de zeci de ani. Sunt din hârtie şi au coperta colorată. Mare lucru! Într-o epocă în care mai avem puţin şi ne teleportăm sau clonăm, revistele nu vin cu nimic nou, în afară de a migra masiv pe net, adică, scuze – ţi-s moi posmagii? E adevărat, au fost încercări timide. În 1984, National Geographic a făcut prima copertă în formă de hologramă, reprezentând un vultur care dădea din aripi ca în ilustratele chinezeşti din copilărie în care gheişe foarte pudrate făceau cu ochiul. Acum câteva luni, celebra revistă de film Empire a venit cu o inovaţie în privinţa copertei: a făcut-o 3D. Peste coperta normală era pusă o copertă 3D, în relief. Dar Empire a avut mereu ceva de spus când a venit vorba de coperte… chiar dacă asta i-a costat a lot of money.
Şi totuşi, nici unul dintre aceste lucruri nu este atât de entuziasmant pe cât va fi coperta revistei Esquire, ediţia americană. Ei bine, Esquire împlineşte în curând 75 de ani de existenţă. În viaţa unui om, 75 de ani e o vârstă venerabilă. La 75 de ani te bucuri dacă-ţi mai funcţionează degetul cu care… tragi apa. În viaţa unei reviste, 75 de ani e o vârstă matusalemică. Aş spune chiar legendară. Iar Esquire este cu adevărat o revistă legendară. Care va sărbători în septembrie, oferind unei părţi dintre cititorii săi (100.000 – cei mai norocoşi dintre cei 720.000 care o cumpără) o copertă cu adevărat revoluţionară. Pentru că este prima copertă electronică. Blink!
David Granger, redactor şef Esquire, a avut ideea acum doi ani şi le-a propus-o celor de la Hearst, editorii Esquire. Problema era să se găsească o soluţie pentru a încorpora o baterie suficient de micuţă în revistă. Şi s-a găsit: Esquire a angajat un inginer chinez care a proiectat bateria. Bateriile sunt produse, evident, în China, puse pe vapor şi aduse în Mexic şi Texas, acolo unde sunt inserate în reviste. Apoi revistele sunt transportate în condiţii frigorifice (pentru a nu se consuma bateriile) până la firma de distribuţie. Aşa se face că Esquire, în colaborare cu E-Ink Corporation şi cu sprijinul financiar consistent (1 milion de dolari) oferit de Ford Flex Crossover, va aduce la toamnă pe piaţa americană prima revistă cu copertă care străluceşte. Imaginează-ţi că treci pe lângă chioşcul de ziare şi o copertă expusă e vie. Luminoasă. Strălucitoare. Imaginile se schimbă ca într-un slide-show. Spectacol!
Tehnologia folosită de către E-Ink este asemănătoare cu cea folosită în e-book-ul Kindle al celor de la Amazon. După ce e achiziţionată revista, coperta va continua să strălucească vreme de 3 luni, după care rămâne setată cu ultima imagine dinainte de “moarte”. Dar asta e numai versiunea 1.0. Cine ştie ce ne mai rezervă viitorul? ” Aş vrea ca peste 30 de ani să văd această copertă într-un muzeu“, a spus Kevin O’Malley, publisherul Esquire. Cu siguranţă. Secolul 21 abia acum începe.
P.S. Radu Coman, redactorul şef Esquire România, crede că va primi curând un exemplar “strălucitor”. Abia aştept să-l văd.
ArTiStul mă semnez » Arhiva » Esquire
July 25, 2008[…] ce-a scris şi Eddie despre Revoluţia Esquire. […]