Vicky Cristina Barcelona *****

By Thursday, January 1, 2009 5 Permalink

posterWoody Allen a fost dintotdeauna un mare maestru al punerii în scenă ale celor mai ciudate situații legate de relațiile dintre bărbați și femei. Nu știu dacă asta i se trage de la faptul că a fost în stare să o părăsească pe Mia Farrow pentru a se căsători cu fata lor adoptată și cu ochii oblici sau pur și simplu pentru că în spatele ramelor groase de ochelari se adăpostește o inteligență nativă care răzbate instant pe ecran. Aș opta pentru a doua variantă, mai ales că, după ce vezi ultimul său film, Vicky Cristina Barcelona, atât de intens, de sincer, de jemanfișist și de pasional, realizezi încă o dată că Allen e un manipulant de top al spiritului uman.

Două americance  – Cristina (Scarlett Johansson, oh, da, Scarlett!) și Vicky (Rebecca Hall) – diferite ca fire și ca viziune asupra a tot ceea ce ar trebui să însemne o relație, merg în Barcelona pentru a-și petrece vara. Acolo se îndrăgostesc de un pictor macho (Javier Bardem), care le propune din start, amândurora, o relație erotică. Numai că pictorul este înrădăcinat într-o relație de love & hate cu fosta soție (Penelope Cruz, oh, da, Penelope). Din acest talmeș-balmeș sentimental rezultă o cavalcadă de situații, unele dominate de o prea mare libertate de gândire, altele, dimpotrivă, de angoasele cotidianului (Vicky trebuie să se mărite cu logodnicul ei, și, în ciuda voinței, chiar o face).

Nu m-aș opri neapărat asupra faptului că Woody Allen i-a adunat la un loc pe trei dintre cei mai interesanți (și sexoși) actori ai momentului – Bardem, Johansson și Cruz. Nu m-aș opri nici măcar la sărutul inflamant dintre Scarlett și Penelope, supervizat de un Javier, por supuesto, magistral. Și nici chiar la detaliile  gaudiene ale unei splendide Barcelone, aproape infam folosite ca pretext într-un film tipic american. Sau m-aș opri la toate astea, punând deasupra vivisecțiile regizorale asupra slăbiciunilor de care oricine poate da dovadă o dată sau de mai multe ori în viață.

Vicky Cristina Barcelona. 2008. 96 min. Regia și scenariul: Woody Allen. Cu: Javier Bardem, Scarlett Johansson, Penelope Cruz.

Trailer:


5 Comments
 • ArTiStul
  January 5, 2009

  Genial! 😯

 • Melcu' cleios
  January 10, 2009

  Penelope face un rol de zile mari, iar despre Scarlett mi-am schimbat parerea: din buna, in si mai buna! 😉

 • carmen
  January 15, 2009

  Prezentarea filmului,foarte buna.
  Eu l-am vazut pentru Penelope pe care o ador din filmele lui Almodovar,desi mi-a placut de ea foarte mult
  si in- nu te misca- sau mai recent in- elegy-.
  Iar de Bardem ce sa mai spun dupa -no country for old men?
  Merita vazut!

 • Canguru'
  December 29, 2009

  Ok, acum am vazut si recenzia filmului, dar ramane intrebarea: ar fi scos mai mult Almodovar din acest foursome?

 • Eddie
  December 29, 2009

  Cred ca Almodovar o aborda altfel. Complet diferit. Mult mai tragic. Allen are totusi meritul lui. Cu toate ca si aici isi imprima obsesiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *