Mişu zice că nu-i place sushi. Că pe el să nu-l luăm, fiindcă a mâncat el cândva la nuşce conferinţă de presă şi nu i-a plăcut. “Lasă mă, vino, poate au şi nişte ceafă de porc”. Ceafă de porc la restaurant japonez specializat în sushi, mai greu. Nici măcar porcii japonezi nu s-ar lăsa tăiaţi ca să ajungă alături de duşmanii lor de moarte, peştii. Dar pe Mişu îl poţi păcăli uşor: până la urmă, măcar o amărâtă de ciorbă or avea să-i pună în farfurie.
Am fost cu toţii să ne în… sushim. În centrul vechi (da, ăla despre care ai zice că e ruină romană), mai exact pe strada Stavropoleos, mai sus de Carul cu Bere, s-a deschis un restaurant de sushi. Se numeşte Sushi ko iar patronul, Mario, e… libanez. Asta nu înseamnă că acolo vei putea mânca sushi cu mutabal. Sushi ko e o reţea internaţională de restaurante japoneze iar omul a luat franşiza şi l-a plasat în buricul Bucureştiului. Localul, abia deschis, arată bine şi are o eleganţă care-l face popular şi nu neapărat magnet de fiţe poponeţ-iste.
Am deschis cu bere Sapporo urmată de o supă Miso, cu ceva alge şi tofu prin ea, pe care am îngurgitat-o cu îngăduinţa pescarului care-şi devorează pisica. De foame. Mişu părea încântat: a hăpăit-o pe toată şi aştepta resemnat urmarea, cu ochii la meniul în care îi făcea cu ochii un anume Futomaki. Platoul ce a urmat a fost devastator: 77 de bucăţele de sushi şi sashimi, frumos aliniate pe un pod autentic denumit Ko Bridge. Ca să fiu mai specific, pentru cunoscători: 14 somon, 8 ton, 5 crab (aştia-s sashimi – pronunţă repede şi fără greşeală dacă poţi!), apoi: 3 avocado, 6 castravete, 3 ton, 3 clasic Futo (futo băăăă!) (ăştia-s maki), lângă 6 crispy somon, 6 crazy California, 3 California (ăştia-s ura maki) şi, în fine, clasicii sushi: 8 somon, 6 crab, 6 creveţi. Faceţi voi adunarea şi dacă vă ies 77 e de bine. Oricum, noi eram 7 şi toate s-au dus în vreo 10 minute. Ah, uitam de celebra pastă eXXXtra picantă wasabi şi de mult mai blajinul sos de soia.
După ce podul Ko a fost bombardat în totalitate, lui Mişu i-a revenit culoarea în ochi. Nu că n-ar fi mâncat – el singur – vreo 94 de bucăţele din cele 77, urmate de treişpe Sapporo-uri de degresare, dar omul părea că şi-a găsit scopul în viaţă: “Da’ Futomaki ăla cum o fi?”. Cert este că după o binemeritată pauză a urmat un nou “platouaş”. Cald, de data asta. De la pod am trecut aşadar la ditamai barca pe care se odihneau, frumos aranjate, o mulţime de alte “animale” cu nume de desene manga: somon teriaki, pui şi creveţi yakitori, tempura de creveţi, rulouri de somon umplute cu caşcaval, orez şi naiba mai ţine minte ce. Dacă primul platou a fost ravisant, ăsta a fost de-a dreptul mirobolant. Dacă mergeţi la Sushi ko (şi vă recomand să o faceţi!) nu ocoliţi creveţii yakitori. Orice-ar fi. Adică mai bine renunţaţi la Futomaki dar la Yakitori să nu vă treacă prin cap s-o faceţi!
Văzându-ne cu burţile în sus ca nişte gândaci de Kafka, Mario s-a gândit că ar fi bine să ne întoarcă la loc, pregătindu-ne un desert special, sweet maki: un orez cu banană şi ciocolată topită. Adică un deliciu, care l-a ucis complet pe Mişu, cel care avea să spună, într-un final, după încă o bere şi o cola, că s-a îndrăgostit definitiv de sushi şi că nu vrea să mai vadă în viaţa lui cefe. De porc sau de bulgari.
Una peste alta, mâncarea la Sushi ko e remarcabil de bună (apropo, chef-ul e chiar japonez!). Preţurile sunt din zona restaurantelor japoneze de la noi, adică măricele. Nu foarte mari, însă, adică o dată-de două ori pe an îţi poţi permite să-i propui iubitei, într-un moment de maximă plictiseală (sau dimpotrivă) ceva de genul “Hai să te fac un futomaki!” (palma de după e inclusă).Şi asta cu toate că, odată cu plecarea în noapte, întrebarea persista pe buzele tuturor, dar mai ales pe ale lui Mişu: “da’ Futomaki ăla cum o fi?”. Vedem data viitoare, parol!
Andra
July 31, 2009eh, uite ca tot ai uitat ceva! 😯 cum sa uiti tu tocmai de ghimbirul murat care ti-a placut asa de mult?!
Eddie
July 31, 2009asa e, l-am uitat fir’ar… Dar daca nu e Futomaki… degeaba.
andreea
August 17, 2009Sushi Ko este o gluma de restaurant. Calitatea pestelui este sub Sushi Mania (si ei chiar sunt referinta pt sushi prost si scump). Am fost sa incerc Sushi ko vineri cu prietenul meu (si el fan inrait sushi) si am comandat un meniu Islander – somon, ton, peste alb, nimik special si pe langa am mai luat si un maki spicy tuna. Trecand peste portiile nesimtit de mici, feliile de peste subtiate si maki injumatatit, orezul era prefiert si tinut in congelator motiv pt care era uscat de te zgaria pe gat. Pentru cei care nu au mai mancat sushi adevarat pana acum, tonul trebuie sa aiba o culoare roz intens inchis si nu cea roz pastel a tonului care ne-a fost servit si un gust ce aduce aminte de tonul din conserva.
Trecand peste esecul cu sushi nigiri, am trecut la maki (roluri) – spicy tuna si california. Primul era un rol normal de ton cu niste condiment iute pe deasupra (varianta adevarata are ton marinat ceea ce ofera un cu totul alt gust). Al doilea roll california este invelit in orez si susan, al nostru avea vreo 3 seminte de susan – probabil orezul era prea uscat ca sa se mai lipeasca ceva de el.
Eu nu voi mai incerca vreodata Sushi Ko, raman fidela restaurantului Zen – sushi, cel mai bun si culmea si cel mai ieftin din Bucuresti.
Eddie
August 18, 2009ma, noua ne-a placut, au fost chiar ok. dar fiecare cu parerea lui, desigur.
epertul
September 21, 2009hahahahahah! bucatarul e chiar japonez….hahahahaha
sunt 2 filipinezi
sa nu uitati un lucru ca e plin de muste,colcaie mizeria….
si nu in ultimul maki-urile sunt facute de dimineata ptr toata ziua
asta intr-un caz fericit ptr ca se intampla se le mai foloseasca si pe cele de ieri
pofta buna