Ai fost deja la un cinematograf 3D. Ţi-ai pus ochelarii ăia caraghioşi, te-ai lăsat pe spate şi te-ai bucurat, waw-waw!, de cine ştie ce Avatar sau Up!. Dar la ieşirea din sală ai lăsat ochelarii într-o cutie, te-ai dus acasă şi te-ai aruncat în fotoliul din care, fără ochelari, ai deschis televizorul, revenind la 2D-ul cel de toate zilele gândindu-te că ar fi mişto să vezi cum mingea şutată de Bănel îţi trece pe lângă ureche, cum chelia lui Băse prinde rotunjimi nebănuite sau cum, mă scuzaţi, mustaţa lui Guţă ajunge periculos de aproape de cutia ta cu bere.
[stextbox id=”info” float=”true” bgcolor=”93d9fa”]Samsung aduce la sfârşitul lunii martie în România noile serii LED 7, 8 şi 9, blu-ray player-ul BD-C6900, seriile Plasma 7 şi seriile LCD 7, multe dintre aceste produse fiind distinse cu numeroase premii la CES Las Vegas. Toate produsele Samsung 3D au inclus un procesor 3D compatibil cu mai multe standarde 3D, te levizoarele oferind imagini de o adâncime şi claritate de mare efect.[/stextbox]
Televiziunea 3D e mai aproape decât crezi. Deocamdată, au apărut sculele. De pildă, Samsung a lansat săptămâna trecută la Viena primul LCD LED 3d (se citeşte elsidi elidi sriidii, hai că pare un hai-ku în rimă). Televizorul e ca oricare altul (mă rog, are şi d-aia şi d-ailaltă, şi internet, şi wireless şi integrare cu noul app store Samsung, sunt subţiri ca biscuitele pe dungă etc), doar că, atunci (şi dacă) e cazul, te obligă să-ţi pui ochelarii şi să vezi content tridimensional. În fapt, asta e marea problemă: contentul!
Deocamdată, filmele 3D pentru home entertainment le poţi număra pe degetele de la mâini, hai şi câteva de la un picior. Mai mult, televiziunile nu emit în 3D decât cu timiditatea fetelor mari care îndrăznesc să spere la caii albi de sub fundul bombat al prinţilor. Primul canal full 3D este Sky 3D, care a început să emită la 1 ianuarie 2010, în Coreea de Sud. Canalul se bazează pe tehnologia Side by Side, la o rezoluţie de 1920 x 1080 şi are în program emisiuni educative, de animaţie, sport şi documentare. Sky UK a anunţat recent că va da drumul tridimensionalului pentru britanici în aprilie şi va avea content de acelaşi gen, sportul fiind una dintre zonele preferate. Cei care vor dori să vizioneze acest post vor trebui să aibă televizor “3D ready” dar şi “cutiuţa” Sky HD DVR. La noi, ProTV-ul estima anul trecut că în circa 5 ani va trece la emisia în format 3D. Mai îndrăzneţi, cei din TVR tatonează preluarea unor meciuri de la Mondialul sud-african, în format 3D, pe care să le difuzeze în cinematograful IMAX din Cotroceni.
E greu de spus acum dacă 3D-ul va fi un “boom”. Neintegraţi nici măcar în epoca HD, românii îşi vor exhiba probabil snobismul şi îşi vor achiziţiona, de bonton, la preţuri de câteva mii de euro, un televizor 3D. Ca “să fie”. Până la urma… e şi ăsta un fel de “ce va fi, va fi”.
Pasat
May 5, 2010Se rezolva problema cu televizoarele si ce materiale vizionam? Eu cred ca un 3D pe un monitor PC performant, reprezinta solutia ideala. Mai bine apelam la un calculator bun, o placa video cu blu-ray, un soft “destept” care sa-mi transforme filmele 2D in 3D, un home cinema decent, si o lista de portaluri cu filme “moca” sau nu. Nu e mai bine asa?
Softul il avem la un pret corect pe glachsgrup.com si este de la “mama lui”. Ochelarii sunt pe alese pe net.