Whiplash – Biciul nebun al talentului

By Tuesday, January 20, 2015 0 Permalink
Atunci când cineva e atât de pasionat de ceea ce face, e foarte probabil ca viața lui să se transforme într-o imensă nebunie. Dusă la extrem. Ai văzut vreodată un maniac al motoarelor pe două roți? Nu se va opri niciodată din ”drumul” lui, indiferent de câte accidente colecționează și câte oase rupte numără. Ai văzut un sportiv a cărui dorință uriașă e să ajungă campion olimpic, cel mai bun din lume, best of the best? El nu se va opri din antrenamente până nu își va vedea visul cu ochii și medalia la gât. Ai văzut un puști care vrea să fie recunoscut drept cel mai tare instrumentist al tuturor timpurilor și, pentru asta, e gata să-și sacrifice iubirile și prieteniile? Dacă pe ultimul nu l-ai văzut încă, o să-l vezi în Whiplash.

There are no two words in the English language more harmful than good job. – Terence Fletcher

Un tânăr părăsit de mamă, rămas în grija tatălui care nu a reușit niciodată să depășească o confortabilă stare de mediocritate, are o pasiune imensă: tobele. Andrew Nieman (Miles Teller – The Spectacular Now, Divergent, etc) se visează toboșarul numărul 1 al Universului, într-o orchestră de jazz iar pentru asta se înscrie la cea mai bună școală de muzică din America, sperând să fie băgat în seamă de către cel mai tare (și cel mai dur) profesor de jazz din lume: mister Terence Fletcher (J.K. Simmons – l-ai văzut în Juno, printre altele). Cum talentul nu așteaptă prea mult pentru a inunda omenirea, acest lucru se întâmplă iar profesorul își cheamă viitorul elev să facă parte, ca ucenic, din orchestra academiei, pe care cu mândrie o conduce și, cu braț de fier și voce de demon, o terorizează. Cu cinism și, totodată, cu un perfecționism dus dincolo de limite, Fletcher își instruiește elevii care-l urmează supuși, convinși că merg pe drumul cel bun. Dar nu toți reușesc să facă față metodelor draconice ale profesorului, incapacitatea acestora la presiunea psihică deschizând cutia Pandorei în privința relației profesor-elev. Iar când în orchestră își face apariția o stâncă precum Andrew, dispus să-și verse sângele din degete pe tobe pentru a ajunge celebru, lucrurile o iau razna, cutremurul e inevitabil iar războiul dintre două caractere (prea) puternice se face cu artileria grea a talentului și cu cavaleria ușoară a inteligenței.

Adaugă peste toate astea pudra dulce a unor momente jazzistice de calitate și vei avea un candidat la Oscar, probabil necâștigător al competiției pentru cel mai bun film, dar extrem de competitiv, adânc și, în final, susținător al ideii că dacă te bați până la moarte pentru ceea ce crezi că poți face cu talentul tău, e posibil – chiar e posibil – să reușești să supraviețuiești și să primești aplauzele meritate.

Whiplash. SUA 2014. 107 min.

Scenariul și regia: Damien Chazelle.

Cu: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *