Florin Grozea încă speră că muzica românească are viitorul roz. Din punctul lui de vedere are şi de ce: Hi-Q a rămas de-a lungul timpului o trupă de succes iar proiectele colaterale merg strălucit.
Ce mai face Hi-Q? Asta e întrebarea de politeţe. Întrebarea la punct lovit este cât de bine face Hi-Q în comparaţie cu cât de bine ar putea să facă?
Anul 2007 a fost cel mai bun an al trupei Hi-Q de până acum. Însă a fost unul plin de evenimente, un an greu. Dar un an cu performanţe! Ceea ce este un lucru bun având în vedere că avem aproape 12 ani.
Senzaţia mea e că trupa a ajuns pe un “platou” liniştit. La ce altitudine e platoul ăsta?
Dacă te referi la albumul Best of / Acustic lansat anul trecut, ai dreptate: este un album matur, aproape în întregime cu balade acustice. Chiar dacă aceste balade sunt de fapt reinterpretări ale unor hit-uri foarte ritmate. Să asculţi “Razna” în varianta raggae sau “Gaşca mea” ca slow cu acordeon şi chitara rece, a fost o surpriză plăcută pentru toată lumea! Albumul este liniştit, dar este live şi este “altceva”. E superb.
Îţi mai aminteşti de primul concert Hi-Q? Unde a fost? Care a fost prima melodie pe care aţi cântat-o?
Primul concert Hi-Q a fost la un bal de boboci în Braşov, oraşul nostru natal, în 1996. Am cântat „Sfârşit de Septembrie”, prima noastră piesă, melodie care încheie albumul Best of / Acustic. Într-o variantă inedită, ca mulţumire pentru prietenii trupei.
S-a făcut vreun studiu la noi în legătura cu ce fel de videoclipuri preferă românii?
Nu ştiu, stai să caut pe Google 🙂 Dar poate mă apuc eu să fac unul pe www.e-Ok.ro – cea mai mare comunitate de artişti din România.
N-ar fi rău. Cum ar arăta videoclipul perfect pentru Hi-Q? Care ar fi locaţia în care ţi-ai dori cel mai mult să filmaţi?
Hm, interesantă întrebare! Poate în Caraibe… acolo totul arată ca în Paradis, nu îţi trebuie efecte sau locaţii speciale, totul arată superb.
Ce obiecte de-ale voastre ati dona pentru HardRock Cafe?
Ochelarii de soare cu care am apărut eu şi Mihai pe coperta primului nostru album, în anul 1997. Ce zici de asta?
Not bad! De fapt, care e obiectul trupei la care ţineti cel mai tare?
Nu m-am gândit la asta până acum, dar cred ca mixerul nostru digital la care „cântă” DJ Star în fiecare concert. El este una dintre „armele noastre secrete”, unul dintre motivele pentru care avem cel mai apreciat concert live din pop.
Hai să intrăm şi în zona care doare: e muzica românească în criză profundă?
Pot scrie o carte despre acest subiect, şi poate că aşa voi face până la urmă. Criza prin care trece muzica românească trebuie privită în două contexte: criza industriei muzicale pe plan mondial şi ciclicitatea modei în muzică. Pe de o parte industria muzicală este într-o criză profundă de peste 10 ani, cu scăderea drastică a vânzărilor de CD-uri, pierderea miilor de locuri de muncă, unificarea caselor mari de discuri, impactul noilor tehnologii (în special internetul) asupra felului în care fanii consumă muzică. Pe de altă parte era normal ca, după perioada 1998-2002 în care muzica dance a explodat în România, să vină un “val” de recesiune în care nu mai e la modă să asculţi artişti români. Dar acest val, ca orice val, va trece în maxim doi ani, lăsând desigur doar artiştii care merită…
Eu unul cred că acum 5-6 ani se făcea muzică mai bună în România. Acum parcă şi-a pierdut toată lumea interesul. A rămas doar “conceptul” “vrem să cântăm, mergem la Moga sau la Duţă, plătim, ne fac o melodie, facem un clip ieftin, ne dăm pe tv o lună-două şi aia e”. Corect?
Nu. Nu e atât de simplu. Aşa cum susţin mereu pe blog-ul meu personal, există mulţi factori care duc la situaţia descrisă de tine mai sus. Eu sunt dezamăgit de mulţi artişti din “valul dance”, dar e normal să fie aşa, se încheie un ciclu. Însă am mare încredere în noul val de puşti talentaţi care va da un refresh major muzicii româneşti în următorii ani. Din acest motiv am fondat acum 2 ani site-ul www.e-Ok.ro care susţine noua generaţie, deocamdată aflată în underground.
Apropo: e Moga cel mai tare? Adică pe lângă Mozart au mai fost şi un Beethoven, şi-un Chopin… La noi de ce nu se vorbeste şi de ăştia?
Moga e un copil talentat. Dar la un moment dat a făcut nişte greşeli de management personal care îl vor afecta pe viitor. Şi nu e un secret asta, i-am spus-o personal de mai multe ori: când eşti number one într-un domeniu cel mai nepotrivit lucru este să te diversifici. Dacă îţi pierzi focusul îţi vei pierde şi poziţia. Ceea ce deja se întâmplă.
Compozitorul meu preferat din generaţia noastră este Laurenţiu Duţă – talent, bun simţ, continuitate.
Corect. Dar, uite, nici măcar trupele mari nu mai au inspiraţie: Directia 5, Iris… “greii” n-o duc strălucit. Nu mă pronunţ în privinţa trupei Iris, sunt nişte monştrii sacri, dar Direcţia 5 este pe drumul cel bun, dacă mă întrebi pe mine. Şi-au găsit un stil care e iubit şi încearcă mereu să inoveze, în limitele acelui stil. Vezi cea mai recentă colaborare cu DJ Phantom, un artist care a reuşit să-i aducă un public nou până şi lui Ştefan Bănică Jr. Ceea ce nu e puţin… Oricum, Phantom este cel mai important om din muzica românească de după Revoluţie. Poţi să mă citezi.
Ce procent de vină au casele de discuri în toată brambureala asta în care e muzica românească? Ce ar trebui ele să facă mai mult şi nu fac?
Ar trebui să mă asculte mai mult pe mine şi artiştii de pe www.e-Ok.ro – ceea ce, nu mă plâng, deja se întâmplă. Nu poţi ieşi din criză decât dacă pariezi pe noua generaţie, pe noi modele de business. Pe noi.
Ce face Hi-Q pentru a ţine capul sus în această criză? Personal, eu cred că mereu aţi avut “zvâc”. Adică aţi scos melodii care au prins fără a face compromisuri.
Mulţumesc, sunt mulţi care ne-au spus asta! Ştii care e secretul celor mai vechi şi de succes trupe? Inteligenţa şi bunul simţ. Talent au mulţi, dar o trupă transcede curentele şi vremurile doar cu multă răbdare şi inteligenţă.
Se plagiază? Care e limita dintre plagiat şi “inspiraţie”? Probabil nu va putea fi demonstrată niciodată.
Eu cred că este mai mult o vânătoare de vrăjitoare! Din acest motiv nu am susţinut niciodată acuzele de plagiat aduse colegilor mei compozitori – nici “Dracula, my love”, nici melodia Rednex feat. Ro-Mania nu au fost piese plagiate, descalificarea lor de la Eurovision 2007 a fost o greşeală. În Statele Unite sunt sute de piese care au aceleaşi acorduri, acelaşi ritm şi structură, dar lumea e mai relaxată. Noi suntem prea puţin relaxati, şi e normal… au fost 45 de ani de frică şi sărăcie.
Care e melodia Hi-Q ce seamănă – neintenţionat – cel mai tare cu o altă melodie?
Varianta acustică bosanova a piesei „Bună dimineaţa” din 2007 seamănă foarte mult cu „Poate”, o bosanovă mai veche a noastră din 2004. Şi nu e o întâmplare: ne-a plăcut atât de mult prima bosanovă, încât am vrut să mai facem una, şi mai frumoasă, pe acelaşi stil – chitări reci, trompetă/saxofon, percuţii.
De ce atâta vâlvă legată în fiecare an de Eurovision, un concurs “politic” în esenţă? Aduce el chiar atât de multe avantaje sau e doar cea mai uşoară cale spre o promovare pe care altfel e greu să o obţii dacă nu ai finanţarea necesară?
E un eveniment cu o miză destul de importantă, aşa că apar orgoliile. Şi, cu timpul, unii au realizat că prezentarea la Eurovision face bine. Pentru că pentru unii “bad publicity is good publicity”.
Am auzit că lăsaţi la o parte pentru o vreme computerul şi începeţi să funcţionaţi ca trupă cu instrumente. E adevărat? De ce? Nu crezi că o să vă pierdeţi identitatea? Sau căutaţi un drum nou?
Albumul Best of / Acustic „De 10 ani vă mulţumim!” este un proiect special, un album „o dată în viaţă”, o demonstraţie de forţă şi de calitate. Următoarele albume vor fi în stilul Hi-Q cu care v-aţi obişnuit, dar vor conţine (şi mai multe) instrumente reci. Deja avem 4 piese compuse pentru următorul album în care am folosit cvartet simfonic (ca la „Poveste fără nume – 2007”), chitări acustice, tobe reci şi chiar fanfară!
Care e artistul de care te simţi cel mai apropiat întru „simţire muzicală”?
Michael Jackson, desigur. Un artist complet, un dansator care a revoluţionat show-biz-ul internaţional, un interpret cu o sensibilitate dumnezeiască. Un geniu.
Dacă cineva te-ar pune în lanţuri şi te-ar forţa să asculţi manele o noapte întreagă a doua zi dimineaţa ai avea maneaua în sânge? Sau n-ar mai exista o dimineaţă de a doua zi?
Deseori ajung în locuri unde nu îmi doresc să fiu. Atunci încerc să scot ce e mai bun din acele momente şi să învăţ. Mereu ai câte ceva de învăţat, din orice.
Care ar putea fi cel mai mare proiect muzical al vieţii tale?
Am făcut un album acustic 100% live, demonstrând că poţi transforma 10 ani de succes într-un album pop nemuritor. Visez la un album simfonic, la 20 de ani de Hi-Q. Şi îţi promit că vom îl vom face. Îţi promit.
Te-ai putea certa vreodată cu Mihai? De la ce?
Mă cert des cu el. Suntem foarte diferiţi, el e un tip pasional, idealist, exteriorizat. Eu sunt mai analitic, mai interiorizat. Împreună însă suntem cel mai puternic duo din istoria recentă a industriei muzicale.
Ce va cânta trupa Hi-Q peste 10 ani?
Exact ce va simţi, aşa cum am făcut mereu. Publicul se prinde când nu eşti sincer, iar succesul Hi-Q de aproape 12 ani s-a construit pe sinceritate şi prietenie.
Care a fost cea mai ciudată propunere primită de la o fană?
M-a chemat la ea acasă. Nu m-am dus. Îmi place alt gen de fată, şi sunt “hard to get”.
Vreau să-ţi cumpăr blogul. Cu cât îl dai? 🙂
Blog-ul este modalitatea de a comunica direct şi fără intermediari cu prietenii şi neprietenii. Nu e un instrument comercial şi nu va fi niciodată. Dar dacă vrei să investeşti în viitor şi ai bani destui, îţi propun un procent din e-Ok.ro – vei fi bogat în 3 ani. I promise you that.
*** Cu Florin Grozea te vei întâlni şi în FHM Martie.
Roxe
January 26, 2008foarte interesant..chiar mi-a placut…. 😉
Lucian
January 28, 2008E tare asta si el si trupa lui, mai ales de cand sau apucat sa cante Live sunt geniali in concerte!
contele
January 29, 2008@Lucian : daca poti sa spui o asemenea enormitate inseamna ca pentru tine termenul de cultura muzicala inca nu s-a inventat.
“Florin Grozea încă speră că muzica românească are viitorul roz. Din punctul lui de vedere are şi de ce: Hi-Q a rămas de-a lungul timpului o trupă de succes iar proiectele colaterale merg strălucit.”
-cat de interesant ! Si face toate astea in timp ce vocea ii e sublima, dar ii lipseste cu desavarsire !
-album nemuritor? album simfonic? Hi-q ? Cum e posibil sa debiteze o asemenea enormitate? Pentru asa ceva trebuie sa fii un geniu in muzica ! Iar la Florin nu e cazul…
O fi el un timp simpatic de felul lui, dar din punct de vedere muzical este zero. Vazand totusi ce fel de interviu i se ia unui asemenea “muzician”, tind sa cred ca a cotizat bine la FHM, altfel nu imi explic cum un astfel de material apare intr-o revista care declara cu putin timp in urma ALBUMUL LUNII materialul celor de la Eagles…
Eddie
January 29, 2008Conte, cine te-a suparat tati asa rau? Pai tu compari Hi-Q cu Eagles? Come on, am pretentii! Florin, spre deosebire de altii care se dau rotunzi pe-aici, stie ce spune in legatura cu muzica – citeste-i blogul de-a lungul timpului. N-a spus nimeni ca are voce, insa nu asta era discutia. Cit despre cotizatul la FHM… ar trebui sa fim bogati la cite cotizatii (mult mai mari) ne-au pus altii in spinare pina acum.
Gogu Kaizer
February 5, 2008“…ar trebui sa fim bogati la cite cotizatii (mult mai mari) ne-au pus altii in spinare pina acum.”
Aolo, au fost mai multi?