Trooper a cântat în deschiderea concertului Iron Maiden de la Bucureşti. Trupa e prezentă pe scena rock din România de aproape 12 ani, timp în care a reuşit să crească până acolo încât unii o consideră în acest moment cea mai bună formaţie de heavy metal din Carpaţi. Ascultându-le cu atenţie melodiile, te gândeşti imediat că, probabil, această concluzie nu e pripită. De aceea, Bruce Dickinson însuşi i-a ales să cânte în deschiderea concertului Iron Maiden din Bucureşti. Trooper e alcătuită din Ionuţ Rădulescu (bass, voce), Ionuţ Covalciuc (tobe şi percuţie), Alin Dincă (voce), Laurenţiu Popa (chitară, voce), Aurelian Dincă (clape, chitară, voce). Ultimul dintre ei, poreclit de prieteni Balaurul, a răspuns la întrebări în numele tuturor.
– Care sunt cele mai mari realizari ale voastre? Top 1-2-3.
Cea mai mare realizare este ca ne-am gasit noi, cei cinci oameni care alcatuim Trooper, si ca existam de peste 12 ani. A doua mare realizare e faptul ca am reusit sa facem niste oameni sa ne asculte muzica si sa ne indrageasca. Locul trei e in continua schimbare – e mereu urmatorul lucru la care muncim: urmatorul concert, urmatorul album, etc.
– Care a fost cel mai memorabil concert pe care l-ati dat. Unde si de ce?
Toate concertele noastre sunt speciale, asa ca e greu sa aleg unul singur. In afara de cel cu Iron Maiden, as pune pe o treapta mai sus concertele de lansare ale discurilor si cateva festivaluri, in frunte cu Stufstock II si MotorRock.
– Va considerati o trupa oarecum underground? Sau mai degraba credeti ca nu ati avut parte pina acum de o reprezentare media pe masura calitatilor voastre?
Amandoua. Rockul este underground in Romania (cu putine exceptii), iar noi suntem o trupa de hard’n’heavy. Exista multe trupe tinere, foarte bune, care nu capata expunere. Oamenii trebuie in primul rand sa afle ca aceste trupe exista, iar muzica acestora sa ajunga la oameni. Dupa aceea publicul poate alege, poate tria. Daca formatia Metallica s-ar fi format in Romania, ar fi murit de foame.
– E adevarat ca rock-ul se afla intr-un declin continuu de citiva ani?
Expunerea rockului este in declin. Cei ce decid ce se difuzeaza in eter privesc rockul ca pe o Cenusareasa a muzicii si tot ce are chitara electrica este refuzat din start. In schimb, exista o gama variata de emisiuni ce acopera orice aspect, muzical sau ne-muzical, din viata oricarei creaturi cu microfon in fata si CD in spate. Explicatia e data tot de cei care iau deciziile: “Asta vrea lumea sa asculte”. No shit, domnilor! Acestia sunt aceiasi oameni care acasa nu asculta decat muzica “buna”, nu a bagat niciunul vreodata din proprie initiativa un CD cu Candy in player. Cum ii cresti, asa ii ai – valabil si pentru public.
– Reformulez: este rock-ul in declin? De ce da, sau de ce nu?
Vara asta a fost cea mai buna vara pentru rock de cand ma stiu eu. Queensryche, Metallica, Iron Maiden, Whitesnake, Def Leppard, Judas Priest, Lenny Kravitz. Plus alte concerte mai mici in alte orase. Mii si zeci de mii de platitori la fiecare dintre ele, iar multe au fost sold-out. Avem multe trupe mici care canta bine. Se canta rock la greu, numai ca nu se anunta asta atat cat ar trebui. Cei ce isi aleg singuri muzica stiu insa. Repet, expunerea e foarte importanta si ar trebui sa beneficieze de aceasta toate genurile de muzica. Publicul trebuie sa fie cel ce alege.
– Alaturi de ce trupa v-ar face placere sa concertati (dincolo de Iron Maiden)?
Daca vorbim despre trupe cu care nu am cantat inca, atunci Metallica, Ozzy sau Scorpions. Lista e lunga. Insa mai bine decat un eveniment singular ar fi un turneu alaturi de unul din aceste nume mari.
– Care sunt idolii vostri? Din tara si de afara. Sigur, Iron Maiden, fiindca numele vostru vine de la o piesa de-a lor. Dar dincolo de ei?
Noi nu avem idoli. Avem insa modele, muzicieni si trupe pe care le admiram si le respectam. Ma impresioneaza orice artist care nu se limiteaza la a interpreta o partitura, ci cauta sa transmita, sa atinga ascultatorul. Cum face de exemplu Steve Vai, unul din maestrii chitarei. In Romania, avem norocul sa fim in relatii de prietenie cu multe din trupele pe care le apreciem: Iris, Phoenix, Cargo, Vita de vie.
– Cum ati sarbatorit cind ati aflat ca veti cinta in deschiderea Iron Maiden?
Ne-am bucurat enorm, tocmai ni se implinise un mare vis al nostru ca formatie. Dupa un val urias de entuziasm, a venit si momentul in care ne-am dat seama ca aceasta bucurie a venit cu o responsabilitate pe masura, asa ca ne-am apucat sa pregatim in detaliu aceasta aparitie. Oricum, ceea ce am simtit cand am aflat ca ne-au ales a fost depasit de bucuria de a-i intalni si de a canta efectiv cu ei pe aceeasi scena.
– Care e piesa voastra care ar “rupe muntii” oricind? Mie-mi plac Tari ca muntii si Amintiri, de pilda…
Pe langa acestea doua, mai sunt Strigat, Cum vreau eu, Doar a mea, Un singur drum, Inca un strigat, Dispari din ochii mei. Parerea oamenilor care vin la concertele noastre…
– Lumea va compara din ce in ce mai mult cu Iron Maiden. Cit mai aveti de lucru pina veti ajunge “acolo”? Si mai ales, in ce fel?
Maiden sunt la un nivel la care putine trupe ajung. E greu sa ajungi in varf si e si mai greu sa te mentii acolo. Noi ne vedem de drumul pe care ni l-am ales. Vom canta live, vom canta rock, vom face ceea ce credem noi de cuviinta si vedem noi unde ne duce acest drum.
– Definiti cuvintul “orgie”, cind vine vorba de rock.
Scena mare, joc de lumini, sunet clar si tare, o mare de oameni in fata scenei, fete frumoase, aplauze, artificii, bisuri, refrene cantate la unison de mii de glasuri. Asta e genul de orgie pe care l-as face in fiecare zi.
– Cum faceti fata fanelor voastre? Aveti multe?
Suntem una din trupele binecuvantate, avem multe sustinatoare, multe fete care ne apreciaza. Plus cele care sunt pe cale sa devina. Fetelor, e inutil sa opuneti rezistenta, veti fi convertite!
Interviul poate fi citit în numărul FHM din luna septembrie.
Mai jos, melodia Tari ca munţii: