Uitaţi-vă cu atenţie la poza alăturată. Ghiciţi ce reprezintă dunga aceea albă! Unu, doi, trei… Probabil că logo-ul de pe fundal vă oferă un mic indiciu. Vă mai dau eu unul: 8 milimetri!
Până să vă spun ce reprezintă dunga albă, în caz că nu v-aţi prins, aflaţi că am fost la Berlin în ziua premergătoare deschiderii IFA (târgul de consumer electronics) pentru a vedea pe viu ce pregăteşte Philips amatorilor de electronice şi electrocasnice în viitorul imediat sau ceva mai îndepărtat. Nu mai fusesem în Berlin şi deşi şederea a fost scurtă, cu sightseeing aproape nul (dacă nu considerăm şi goana autocarului) nu pot să nu mă declar încântat de acest oraş german care aminteşte pe alocuri de ceea ce ar fi putut să devină Bucureştiul dacă românii aveau sânge de nemţi şi care, pe de altă parte, respiră o emoţie istorică (relativ recentă) împletită cu un pregnant aer cosmopolit.
Dacă adaug, înainte de a trece la partea cu electronicele, că am avut şansa să stau în cel mai cool hotel al oraşului – Adlon Kempinski – în trecut locul preferat al multor vedete, printre care Charlie Chaplin sau Marlene Dietrich, situat chiar lângă celebra poartă Brandenburg, pot spune că scurta experienţă berlineză s-a lăsat cu un “mai vreau” care s-ar putea transforma în viitor chiar într-o scurtă vacanţă. Oricum, eleganţă şi atenţie la detalii ca la Adlon Hotel mai rar şi chiar dacă nu e neapărat genul meu de hotel, unicul gest pe care ţi-l inspiră este să arunci cu pălăria de pământ într-o stare de admiraţie totală.
Revenind la IFA şi laRoyal Philips Electronics, e de spus că producătorul olandez a lansat la târgul berlinez o gamă de produse remarcabile. Standul Philips, care ocupă de fapt un pavilion întreg, are câteva puncte de atracţie care au darul de a stârni şoarecele care zace în orice amator de gadgeturi şi, în general, de produse electronice. Numărul 1 mi s-a părut a fi noul LCD Philips Aurea II şi chiar dacă poate suna patetic, o să spun că e aproape imposibil să nu te îndrăgosteşti de acest televizor Ambilight, aflat la a doua “ediţie”. Dacă primul Aurea prezenta acea “ramă”pe toate lateralele care ilumina în alb peretele pe care era aşezat, de această dată sursele de lumină colorează fundalul în culorile care sunt prezentate în acel moment pe ecran. E oarecum greu de explicat în cuvinte, aşa că priviţi la clipul de mai jos.
Experienţa vizionării unor programe HD pe un LCD Aurea este, fără exagerare, fabuloasă. Un banal program TV se poate transforma într-un fascinant spectacol de sunet şi lumină în propria casă. Asta, bineînţeles, dacă îţi permiţi să cumperi unul, fiindcă Aurea este poziţionat pe segmentul high-end şi costă – l-am văzut chiar sâmbătă într-un magazin Domo – undeva peste 12.000 de lei. Adică în jur de 3200-3500 de euro. Cu o rezoluţie perfectă, de 1920 x 1080, cu ecran compatibil cu semnal din absolut orice sursă, cu o procesare a semnalului calitativ superioară şi cu un contrast dinamic de 8000:1, beneficiind de tehnologia Pixel Plus HD (fiecare pixel e îmbunătăţit, “socializând” mult mai bine cu pixelii vecini, lucru ce conduce sporirea naturaleţii culorilor) Aurea e LCD-ul pe care ajungi să-l visezi în caz că te-a lovit ideea de a-ţi schimba televizorul.
Ca să rămân în zona televizoarelor, o altă “vedetă” este în aceste zile la Berlin LCD-ul Philips cu LED Backlightning (câştigător deja al unui premiu EISA). Dacă ai crezut vreodată că ai văzut cel mai de sus nivel a ceea ce înseamnă contrast pe un ecran TV, atunci te înşeli. Beneficiar al tehnologiei de iluminare cu LED-uri, cu dimming control în 128 de zone individuale ale ecranului, acest LCD, comparabil cu cele mai bune plasme, face negrul să fie negru 100% şi totodată face să dispară blur-ul imaginilor în mişcare. Aş adăuga doar atât: contrastul lui dinamic este de 2.000.000:1 !
Şi ca să termin cu TV-ul, la fel de spectaculos este şi noul model LCD Essence, care are o grosime de numai 38 de mm şi care poate fi atârnat pe perete ca un tablou, lăudându-se că are cel mai uşor sistem de fixare în perete.
Un alt gadget spectaculos este Cinema One, o “sculă” de dormitor care înglobează un DVD player, un CD player, un dock pentru iPod,amplificator pe 4 canale şi un subwoofer, totul într-o “mini-bombă” capabilă de o experienţă multimedia completă. Nu ştiu dacă Cinema One se va găsi curând în România (el este lansat, deocamdată doar pe unele pieţe vest-europene), dar când va fi, e fel de “must-have” al oricărui dormitor. Mai ales că ocupă loc puţin şi… face de toate.
Migrând către zona audio, Philips a lansat gama de produse Streamium, sisteme wireless cu hard-drive de 160 GB (modelul MCi500H) , cu conexiune USB şi acces la internet radio dar şi 3 network playere care se pot integra într-o reţea wireless. Cu alte cuvinte, se conectează wireless la laptopul sau desktopul tău şi redă muzica stocată în ele, ba mai mult, se conectează la net şi redau muzica staţiilor de radio din întreaga lume.
Sigur, ar mai fi şi alte produse care merită toată atenţia, cum ar fi noua ramă foto wireless, care te scapă de firele atârnate prin casă şi care beneficiază de un sistem de iluminare ambientală, noua maşină de făcut Cappucino, Latte Macchiato sau Cafe Late din gama Senseo, noul mp3 player GoGear (16 GB şi sunet de o calitate superioară, graţie căştilor Angletube) sau Wake Up Light – un soi de lampă-alarmă care te trezeşte din somn cu delicateţe, aprinzându-se cu jumătate de oră înainte de ora setată, puţin câte puţin, ca un răsărit de soare.
Cei de la Philips au de ce să fie mândri de laboratorul lor din Eindhoven, centrul de cercetare în care se nasc unele dintre cele mai bune şi revoluţionare idei tehnologice din lume. Ei au prezentat şi la IFA câteva dintre prototipurile care au toate şansele să schimbe viitorul. Unul dintre ele – televiziunea tridimensională. Să priveşti fără ochelari 3D la TV (e drept că după 3 minute te dor ochii) şi să vezi totul în relief ţine de filmele s.f. Şi Philips a prezentat vreo patru tipuri de LCD-uri 3D, de la panourile uriaşe bune pentru studiourile de televiziune până la display-uri mici, de pus în dormitor. Şi ca să mă întorc de unde am plecat, într-adevăr, acea linie albă din fotografia de la început este profilul de 8 mm al unui televizor pe care Philips l-a produs deja şi care întrece concurenţa făcută de un alt “subţirel”, Bravia ZX1, de la Sony – 9,9 mm.
shatyr
September 9, 2008Salut, tocmai am lucrat un scurt-metraj pe care as vrea sa-l vizualizezi. Daca esti de acord cu mesajul exprimat in film, ajuta-ma sa-l promovez ca toata lumea sa inteleaga ca nu trebuie facut nimic ! Si nu, nu e ironic, chiar nu trebuie facut NIMIC !
http://uk.youtube.com/watch?v=MRfyyTn_l8Y