După ce acum câteva zile m-a pus dracu’ şi ambiţia să gătesc un somon la gratar după reţetă proprie (ştiu, e clasic, toţi chiorii gătesc somon la grătar) – care, culmea, a ieşit chiar bun! – mă gândeam că o carieră în bucătărie nu e chiar cea mai rea alegere. Adică Jamie Oliver – care între timp a devenit antipatic şi arogant – trebuie să fie fericit: îşi pune imaginaţia la contribuţie şi mulţumeşte femeile dintr-un busuioc asortat la o bucată de antricot frecat cu chimen.
Însă până să ajung să-mi cumpăr şorţ de bucătărie care să imite nuduri, mi-a căzut în mâini o carte al cărei titlu, la prima vedere, nu mi-a spus nimic. 1001 reţete culinare. Ca să fiu sincer, 1001 reţete culinare găseşti la orice colţ de stradă: cumperi 15 reviste pentru femei şi dacă pui reţetă lângă reţetă, se fac mai mult de 1001. Partea mişto la cartea asta apare însă în momentul în care o deschizi. Şi asta din mai multe motive.În primul rând, e o carte de gastronomie internaţională care are circa 1000 de pagini! Glossy! Asta e forma – de nota 10. Conţinutul ar putea primi o notă chiar mai mare. Am depăşit de mult faza în care consideram că mâncarea e o necesitate pe care ţi-o cere stomacul, fiind suficient să urmezi traseul simplu bag-în-gură-umflu-maţul şi atât. Mâncarea este o cultură, ba chiar mai mult, face parte din stilul de viaţă al fiecăruia. Uneori capătă contururi artistice şi fascinează trupul la fel de tare cum fascinează spiritul. Prin urmare a mânca nu e un verb pe care să-l conjugi în bătaie de joc. Este exact ceea ce propune şi cartea de care vorbesc, apărută recent la Editura Litera Internaţional.
Mâncăruri de pe toate continentele sunt descrise pornind de la origini până la modul în care trebuie forfecate pentru a face deliciul celor care le degustă. Printre reţete de preparare a supei regale de vânat (Scoţia), peştelui grecesc la cuptor, puiului bang-bang (China), viţelului Marsala (Italia) sau bhurjiului cu ouă (India) poţi citi şi lucruri interesante despre măsline, brioşe sau absinth.
1001 reţete culinare (carte coordonată de australianul Terry Durack cu inteligenţă şi umor) e un deliciu literar şi un spectacol culinar la care îţi doreşti pe loc să cumperi bilete pentru a te delecta cu el… în farfurie.
1001 reţete culinare. Editura Litera International, 2008. 960 pagini. 119 Ron