În vreme ce televiziunile de apartament continuă să-l găzduiască pe marele seismolog Hâncu, care nu se dă în lături să ne panicheze cu informații legate de viitoarele cutremure catastrofale ce vor zgudui România, revista Time a realizat un Top 5 realist al locurilor din lume în care e foarte probabil să se petreacă un asemenea eveniment. Și care să provoace dezastre de proporții.
Top 5 zone cu mare potențial seismic:
1. Los Angeles
Cutremurele au făcut parte din trecutul L.A.-ului și cu siguranță vor face parte și din viitor. În 1994, un cutremur cu magnitudidea de 6,7 grade pe scara Richter a lovit partea de nord a orașului, lăsând în urmă, pe lângă cei 70 de morți, pagube importante, în valoare de 20 miliarde de dolari. Dar aceste cifre s-ar putea mări exponențial în anii care urmează. Înregistrările geologice notează faptul că regiunea e zguduită serios o dată la 150 de ani. Iar ultimul eveniment s-a petrecut în 1857, când s-a înregistrat un cutremur de 7,9 grade. Cu toate că oficialitățile locale au pregătit în ultimii 15 ani orașul pentru eventualitatea unui cutremur major, se estimează că viitorul Big One va fi extrem de sângeros.
2. Tokyo
Japonezii s-au obișnuit cu ideea că cele patru insule majore ale lor sunt zguduite în mod constant de cutremure, mai mari sau mai mici. Ca mărime, Japonia se apropie de California. Dar dacă e să comparăm numărul de locuitori… va trebui să înmulțim cele 36 de milioane ale americanilor de circa 4-5 ori. Vom ajunge astfel la cea mai mare aglomerație urbană supusă unei catastrofe seismice. Numai în Tokyo trăiesc peste 13 milioane de oameni. Ultimul cutremur major a lovit orașul în 1923 și a provocat 150.000 de victime. Specialiștii estimează că unul similar ar duce acum la circa 10.000 de victime și la pagube de 100 miliarde de dolari. Și asta în condițiile în care japonezii acordă o mare atenție infrastructurii adaptate la cutremure.
3.Teheran
Iranienii știu de secole de înseamnă cutremurele mari. În 2003, un nesuferit cu magnitudinea de 6,8 a lovit orașul antic Bam și a ucis 30.000 de oameni. În condițiile în care capitala Teheran ar fi atinsă de un asemenea cutremur, nu mai puțin de 7 milioane de locuitori ar fi supuși unor riscuri extreme. Dacă în Los Angeles sau Tokyo există o preocupare constantă pentru preîntâmpinarea unui cutremur major, în Iran autoritățile ignoră această posibilitate. Mai mult, Ministerul Sănătății de la Teheran, estimează că un cutremur de gradul 7 ar distruge 90% dintre spitalele capitalei.
4. Pacificul de nord-vest
Poate că regiunea Cascadia nu spune prea multe, dar locuitorii acestei zone ploioase stau pe un butoi de pulbere. Care nu explodează foarte des, dar atunci când o face, e devastator. În anul 1700, un cutremur de 9,2 grade a distrus, practic, tot ceea ce se putea distruge în zonă. Geologii spun că intervalul de 500 de ani este cel care ar trebui să trezească fiori dar că acesta se poate reduce oricând. În cazul unui cutremur, afectate ar fi orașele Seattle și Vancouver, care sunt mult mai puțin pregătite pentru un asemenea eveniment decât vecinele lor din sud, San Francisco și Los Angeles.
5. Indonezia
Indonezienii stau pe ceea ce geologii numesc Cercul de Foc – o serie de plăci tectonice și vulcani deosebit de activi. Aceasta este, practic, cea mai activă regiune seismică a lumii. Ea se face vinovată inclusiv de celebrul devastator tsunami din 2004, care a ucis peste 230.000 de oameni din zona Asiei de sud-est. Acel tsunami a fost provocat de un cutremur de 9,3 grade, care a avut magnitudinea în apropierea coastei nordice a Sumatrei, Indonezia. Cel mai recent ”produs” al zonei este cutremurul din septembrie 2009, în urma căruia au existat mai mult de 1000 de victime. Din păcate seismologii estimează lucruri mult mai grave în viitor.
Melcu' cleios
November 1, 2009Păi vine sfârșitul lumii, e clar! 🙂
Eddie
November 2, 2009depinde care lume… 😀