Din păcate avem o ediţie a Oscarurilor (7 martie) care va fi dominată net de un singur film: Avatar. Prea mult marketing, prea mulţi bani, prea mare show-ul pentru filmul “revoluţionar” al lui James Cameron pentru ca acesta să nu fie băgat în seamă… prea mult. Va câştiga detaşat premiile pentru Cel mai bun film (culmea, din 2010 la această secţiune sunt nominalizate 10 filme în loc de 5), Cea mai bună regie, efecte, sunet, blabla. Aşa că, odată rezolvată problema, focusul se pune pe celelalte categorii importante, şi anume premiile pentru cei mai buni actori / actriţe în rol principal / secundar.
La categoria actori în rol principal, treburile stau un pic încurcat. Morgan Freeman face un rol “istoric” interpretându-l pe Mandela în Invictus, însă nu cred că filmul susţine atât de tare personajul încât să-l propulseze către Oscar. Clooney e încântător în Up In The Air, însă, iarăşi, nu e suficient să zâmbeşti fermecător iubitei din aeroporturi sau celor pe care-i concediezi ca să îţi pună Academia coroana pe frunte şi statueta-n palmă. Colin Firth are pate de un rol bun într-un film bun (A Single Man) însă – aici sunt subiectiv – Firth mi s-a părut mereu un actor prea “trist” si apos pentru un pas atât de mare. Mai sunt Jeff Bridges (Crazy Heart) şi Jeremy Renner (The Hurt Locker), ultimul, iarăşi, purtat pe val de un film despre care se vorbeşte mult.
La actriţe, lupta mi se pare mai strânsă şi mai “clară”. Sandra Bullock face rolul vieţii în The Blind Side dar e concurată puternic de mereu geniala Maryl Streep, încântătoare în Julie&Julia. Durdulia Gabourey Sidibe ajunge din anonimat în lumina reflectoarelor pentru Precious, în vreme ce ingenua Carey Mulligan, deşteaptă şi naivă în An Education, îşi merită şi ea locul printre nominalizate. Helen Mirren, cândva oscarizată în rol de Regină a Angliei, completează lista pentru prestaţia din The Last Station.
Categoriile rolurilor secundare includ şi ele nume sonore. La actori îl văd oarecum detaşat pe austriacul Christoph Waltz în rolul nazistului paranoic din Inglorious Basterds în vreme ce la actriţe e posibil ca Mo’Nique să puncteze decisiv în postura mamei desfrânate şi neputincioase din Precious.
Interesantă va fi lupta şi pentru Cel mai bun film de animaţie, unde se luptă creaţii simpatice, precum Up, Coraline, Fantastic Mr. Fox dar şi cea pentru Cel mai bun film străin unde, fără a le fi văzut pe toate, mizez pe argentinianul Juan Jose Campanella şi al său policier romantic El secreto de sus ojos. Să vedem însă ce surprize ne va rezerva gala din 7 martie şi cui se va mulţumi mai mult în mod cineastic în acest început de primăvară: lui Dumnezeu? mamei? şoimilor patriei?
Nominalizări Oscar 2010 (cu roşu, favoriţii mei):
Cel mai bun film:
Avatar
The Blind Side
District 9
An Education
The Hurt Locker
Inglorious Basterds
Precious
A Serious Man
Up
Up In The Air
Cel mai bun actor în rol principal:
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Up In The Air)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Invictus)
Jeremy Renner (The Hurt Locker)
Cea mai bună actriţă în rol principal:
Sandra Bullock (The Blind Side)
Hellen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabourey Sidibe (Precious: Based on the novel Push by Sapphire)
Meryl Streep (Julie & Julia)
Cel mai bun actor în rol secundar:
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Inglorious Basterds)
Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Penelope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Up In The Air)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Up In The Air)
Mo’Nique (Precious)
Cel mai bun film de animaţie:
Coraline
Fantastic Mr. Fox
The Princess and the Frog
The Secret of Kells
Up
Toate nominalizările, aici.