După ce acum o vreme am prezentat modelul basic S2 Guld de la AllView, firma braşoveană care produce telefoane mobile dual-sim pe platforme chinezeşti, a venit momentul pentru a urca pe o treaptă superioară şi a vorbi despre smartphone-ul F1-Xperience.
La prima scoatere din cutie, F1 îţi ia faţa. Te trezeşti cu un telefon ce arată foarte bine, compact, bine rotunjit, cu display generos de 3 inch, cu o carcasă uşor detaşabilă, în spatele căreia vor încăpea două cartele sim ce funcţionează simultan, plus un loc pentru un card de memorie microSD, de până la 16GB (memoria internă fiind de 72 MB). Dai peste un stylus, care se va dovedi extrem de util dar şi peste o… antenă telescopică.
Fiindcă te grăbeşti să vezi care e treaba cu antena, porneşti telefonul şi, după setările iniţiale, ai două revelaţii. Una albă, cealaltă neagră. Albul merge către TV tunerul încorporat. E primul telefon cu televizor pe care-l văd şi, după câteva căutări de posturi, acesta a “prins” un TVR sau o PrimaTv chiar foarte bine. Foarte rău însă, însă, şi aici mergem către revelaţia întunecată este că display-ul are luminozitatea unui televizor de anii 80. Degeaba umbli la contraste, la setări, la butoane: display-ul de 240 x 400 pixeli şi 256k de culori e şters şi fără personalitate. Iar în lumina soarelui este complet inutil.
Dar stai mai la umbră şi începi să butonezi pentru a-i descoperi minunăţiile. Touchscreen (mai greu cu degetele pe margini, dar stylus-ul rezolvă orice problemă). Accelerometru. Recunoaşterea scrisului de mână. Conectivitate cât cuprinde: WiFi, GPRS, EDGE, Bluetooth, Wap, USB 2.0 (nu şi 3G). O mulţime de aplicaţii, de la unele personalizate, precum widgeturile Capital sau Evenimentul Zilei, la cele general de socializare, gen eBuddy (platforma care reuneşte Yahoo Messenger, Google Talk, MSN şi alte asemenea mess-uri). Cameră foto de 3.2 MP (dar… uită de ea, dacă eşti mofturos la poze). Jocuri 3D. Radio FM. eBook reader. Reportofon. Robot telefonic. Şi nu numai.
Fiind un telefon cu IQ, F1 îţi oferă posibilitatea de a naviga pe internet şi de a-ţi primi emal-urile ca un adevărat om de afaceri ce eşti. Browser-ul e relativ ok. Nu vei naviga precum Cousteau dar nici în pirogă de băştinaş n-o să te arunce. E bine să-i foloseşti pe cât posibil conectarea prin WiFi.
Cea mai alambicată “procedură” se leagă însă de trimiterea de sms-uri şi de agenda în sine. Dacă ai o agendă cu sute de numere de telefon, scroll-ul prin ea este imposibil atâta vreme cât te încăpăţânezi să o faci prin touch. La fel, sms-ul e o aventură care presupune multe manevre ante şi post mesaj, tastatura virtuală nefiind foarte prietenoasă.
Preţul dual-sim-ului este de 799 lei. Pentru cineva care îşi va achiziţiona pentru prima oară un smartphone, e foarte posibil ca F1-Xperience să fie o bucurie. Are o mulţime de lucruri cu care-ţi ocupă timpul (la propriu şi la figurat) şi care-l face extrem de… butonabil. Cei care au avut însă experienţe “inteligente” pe telefoane mai potente, vor fi oarecum dezamăgiţi. Una peste alta, e un telefon cu potenţial şi, probabil, în primul rând un display mai luminos i-ar ridica în mod clar gradul de dezirabilitate.