Cine nu s-a pus măcar o dată în postura concurentului la Vrei să fii miliardar? Să stai pe scaunul ”adevărului” în fața lui Ianțu și să-i dai acestuia răspuns corect după răspuns corect, până la victoria finală și explozia de bucurie a celui care și-a câștigat viitorul cu ajutorul neuronilor.Să recunoaștem, acel concurs avea un format cool. Și, din câte îmi anintesc, chiar au fost vreo doi participanți care l-au câștigat.
Să faci un film pe ideea acestui concurs nu e neapărat o explozie de artificii. Numai că regizorul Danny Boyle, care are la activ o capodoperă – Trainspotting – a știut să împacheteze o poveste emoționantă într-un format de succes. Un puști din India, crescut în mahala și rămas orfan de mic, aflat în căutarea iubitei din copilărie, ajunge să participe la concursul Vrei să fii milionar și să-l câștige răspunzând corect la toate întrebările care, întâmplător, aveau o legătură cu mizera lui viață de până atunci. El este apoi interogat de poliție, fiind suspectat de faptul că a trișat, însă reușește să-și demonstreze nevinovăția întrebare cu întrebare: fiecare avea o legătură cu o secvență din viața lui.
Boyle co-regizează alături de indianca Loveleen Tandan, poate pentru a da o savoare 100% indiană unui film de la care, în orice clipă, te aștepți să iasă Salman Khan de după un copac și să înceapă să cânte. Numai că tocmai aici intervine inspirația regizorală: Slumdog Millionaire nu cade (până la genericul din final) în păcatele Bollywood-ului, deși ar fi putut foarte bine să-și aibă obârșiile acolo. Nu îmbină drama cu cântecul, penibilul cu acțiunea, comedia cu grandoarea. Desfășoară o poveste simplă și emoționantă, care nu are cum să nu devină populară. De câte ori, urmărind emisiunea lui Ianțu, n-ați vibrat alături de concurent, aplaudându-l în mod sincer atunci când acesta răspundea la întrebări din ce în ce mai grele. Cam așa se va întâmpla și cu Jamal Malik, băiatul sărac care vinde ceai dar care își umple contul rapid dând cele mai bune răspunsuri finale.
Luat la bani mărunți însă, filmul e departe de a fi o capodoperă. Povestea e mai puțin credibilă ca un elefant roz care merge în viteza a treia pe Magheru. Scenariul se ”rupe” deseori, salvat de scenele bine filmate sau de ”pasul următor” care apare inevitabil. Drama copilului din ghetou rămas fără mamă la 5 ani nu se sprijină pe foarte multe argumente. Nici măcar întrebarea finală a concursului, pentru 20 milioane de rupii – Cine era cel de-al treilea muschetar alături de Athos și Porthos? – nu e logică decât pentru completarea puzzle-ului scenariului. Toți copiii din lume învață la un moment dat numele muschetarilor, la naiba, Dumas e la fel de universal în India ca și în Peru sau Kazahstan.
Slumdog Millionaire. 2008. 120 min. Regia: Danny Boyle și Loveleen Tandan. Scenariul: Simon Beaufoy și Vikas Swarup. Cu: Dev Patel, Anil Kapoor.
Trailer:
Ana
January 13, 2009Urmeaza sa-l vad si eu si bineinteles, sa scriu despre el 😛
CARMEN
January 15, 2009Mi-a placut ,ca m-a surprins . Un altfel de film indian.
Desi sa fiu sincera ,daca nu auzeam de el de la globurile de aur nu ma uitam.
Prezentarea dumneavoastra excelenta.
erkcor
January 22, 2009Film bun. Si apropo de derapajele de care vorbeai. N-am inteles de ce la inceput copilasii vorbeau in indiana, urmand ca apoi adolescenti fiind, sa vorbeasca in engleza. O sa-mi spuneti ca au vrut ca tot filmul sa fie cap-coada in engleza, dar n-au gasit copilasi indieni vorbitori de engleza. Bun, si atunci o alta intrebare, cum au resusit adolescentii sa se inteleaga cu acei turisti americani?
Iar povestea aceea fortata, a “coltului”, nu e nici macar de Bollywood…
Eddie
January 22, 2009Da, asta m-am intrebat si eu dar n-am mai scris. Cum naiba ca unul crescut in mahalaua aia s stie limba engleza de mic? Oricum e clar facut ca sa nu “circotesti” asupra lui, adica are multe bug-uri. E doar o poveste, nimic mai mult. Iti ia ochii si-atit.
erkcor
January 22, 2009Asa este! Ai vazut si “The Curious Case of Benjamin…”? A fost cotracandidatul lui “Slamdog…” la “Globuri” pe sectiunea drama. Eu i-as da 8 lui “Slamdog” si 8,5 lui “The Curious”…
Eddie
January 22, 2009Inca nu. Dar iti recomand Revolutionary Road. E cool.
erkcor
January 22, 2009… adica “Slumdog”
erkcor
January 22, 2009Nu l-am vazut – imi rezerv placerea pentru weekend
erkcor
January 22, 2009Acestea sunt nominalizărilela Oscar:
Cel mai bun film:
The Curious Case Of Benjamin Button
Frost Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire
Cel mai bun scenariu:
Frozen River
Hhappy Go Lucky
In Bruge
Milk
Cel mai bun scenariu adaptat:
The Curious Case Of Benjamin Button
Doubt
Frost Nixon
The Reader
Slumdog Millionaire
Cel mai bun film într-o limbă străină:
The Baader Meinhof Complex
The Class
Departures
Revanche
Waltz with Bashir
Cel mai bun actor:
Sean Penn (“Milk”)
Frank Langella (“Frost/Nixon”)
Mickey Rourke (“The Wrestler”)
Richard Jenkins (“The Visitor”)
Brad Pitt
Cea mai bună actriţă:
Kate Winslet
Anne Hathaway
Meryl Streep
Angelina Jolie
Melissa Leo
Cel mai bun actor într-un rol secundar:
Heath Ledger
Josh Brolin
Michael Shannon
Robert Downey Jr.
Philip Seymour Hoffman
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar:
Penelope Cruz
Amy Adams
Viola Davis
Taraji P. Henson
Marisa Tomei
Cel mai bun regizor:
David Fincher
Danny Boyle
Gus Van Sant
Ron Howard
Stephen Daldry
Cel mai bun film de animaţie:
WALL-E
Kung Fu Panda
Bolt
marikosan
February 4, 2009Pai avand in vedere ca India a fost atata timp sub ocupatia englezilor, e ca si cum v-ati intreba de ce dracu stiu moldovenii rusa! E normal sa o “rupa” in engleza. Ca sa nu mai zic ca ei vb 3 sferturi in indiana si un sfert engleza. Si asa cum a zis Eddie e o poveste, cel putin nu vezi adidasi cain scenele din Gladiatoru! 🙂
marlen
March 6, 2009…recunosc nu am vazut filmul si probabil voi putea dormi linistita mult timp pana sa-l vad. La fel de adevarat ca daca am ajuns aici, e semn de oarecare curiozitate. Am un singur comentariu, faptul ca intrebarea finala pare trasa de par (adica cum dom’le in India sa nu se auda de “universalul Dumas”?) nu face decat sa arate cat de putin stim noi europenii despre cat de mica e lumea nostra. Raspunsul e nu, numele muschetarilor nu sunt si nici nu au cum sa fie parte a locului comun din India, Peru sau … Sa nu spuneti ca voi chiar nu ati auzit de Molana!
Eddie
March 6, 2009da dom’le, am auzit de molana, chiar daca asta a trait cu fo 5-600 de ani inaintea lui dumas! 🙂
nu stiu daca te-ai uitat vreodata la Vrei sa fii miliardar. Intrebarea finala nu are cum sa fie atit de usoara, sorry, fie ca traiesti in Londra, in Congo sau in Sri Lanka. In film au folosit-o ca pretext pt intreaga poveste (cind/daca il vei vedea, vei intelege).
marlen
March 8, 2009De dragul paralelismului, sorry, you missed my point, tocmai ca in fata lui Iantu te-ai fi simtit la fel de neajutorat la intrebarea cu Molana in vreme ce un public din New Delhi pana la Istanbul ar fi zis, asa usor, ei hai, e doar un pretext pentru deznodamant!
In acelasi timp, you have a point, vorbesc doar cand/daca vad filmul.
Dar parca Hitchcock zicea ca cinematografia nu este o bucata de viata, pentru asta ramai la usa cinematografului, de unde logic, orice e bun ca pretext atata vreme cat are un sens in ecomonia filmului. Altcineva zicea cu totii avem dreptate si gresim in acelesi timp, doar un sondaj de opinie in India ne-ar putea arata procentual cati stiu de Dumas tatal si cati nu, dar si acolo am putea carcoti la alegerea esantionului. In final exact asta e frumusetea, cel putin asa sa vede de aici, din Congo.
Eddie
March 8, 2009Perfect de acord cu tine si nu te contrazic. Un film e (si) un joc in actiunea caruia intri sau nu, fiindca iti place sau nu. Fara a spune ca Slumdog e un film prost (ba dimpotriva, e unul foarte bun) – afirm totusi ca nu am vrut sa intru in jocul lui. Fiindca scenariul mi se pare total nerealist, in contextul in care filmul este, totusi, unul… sa-i zicem realist. Altfel, sigur, cind trecem pragul cinematografului putem sa visam la ce vrem noi in legatura cu ceea ce urmeaza sa vedem.
Lucian
March 14, 2009Parerea mea este ca e un film mare! Ca si Trainspotting, de altfel. Si apropo de scenariu: poate fi foarte realist! E normal ca un copil care a beneficiat doar de “scoala vietii” sa nu cunoasca numele celui de-al treilea muschetar sau cine a fost Gandhi. In schimb viata l-a invatat sa aiba al 6-lea simt si sa dea alt raspuns decat cel care i-a fost “suflat” de catre binevoitorul prezentator. Iar prin genericul de final, in care actorii principali au dansat, acestia si-au afirmat apartenenta si atasamentul fata de stilul Bolywood, chiar daca si-au demonstrat, prin acest film ca sunt capabili sa joace si ceva pe gustul si pe stilul americanilor si al europenilor.
Slumdog Millionaire / Vagabondul Milionar (film) - Recenzii
March 18, 2009[…] opinii: Andrei Gorzo, olix, Ramonelu, mindfields, Marius, utopic, Mihaela, eddie, lost&found, ironman, Victor, Dan Taguri: Comedie, Jim Carrey, Zooey […]