“Smarter than a smartphone”. Aşa îşi marketează coreenii recent lansatul Samsung S8000, căruia i-au dat numele de scenă Jet. Şi primul lucru pe care s-au bazat în a-şi lăuda telefonul în termeni de inteligenţă este însuşi creierul lui: procesorul de 800 MHz. La acesta se adaugă strălucitorul display AMOLED dar şi o mulţime de alte lucruri care-l transformă pe Jet într-o mică vedetă. Să o luăm pe rând.
DESIGN, DISPLAY ŞI INTERFAŢĂ
Deşi e un telefon din plastic, S8000 e frumos ca un Făt coreean descălecat printre zâne. Dimensiuni reduse, siluetă elegantă şi subţire. Carcasa e neagră, iar spatele străluceşte graţie unor dungi roşiatice care-i conferă un “aer” s.f, caleidoscopic. Display-ul WVGA e generos (3,1 inchi) şi te surprinde încă din momentul în care deschizi telefonul cu nişte culori de senzaţie, pentru care “vinovată” este tehnologia AMOLED (16 milioane de culori). Ai doar trei taste, în partea de jos, cea hexagonală din mijloc fiind “calea” spre meniul principal. Pe laterale sunt butoanele pentru camera foto/video, cele de reglare a volumului, jack-ul pentru căşti (universal), butonul de închidere a display-ului dar şi un buton (Motion gate) care permite intrarea în interfaţa cuboidală TouchWiz (ceva asemănător cu cubul de la LG Arena, numai că în vreme ce acela este oarecum inutil, cel al lui Jet îşi face datoria şi ajută user-ul, cu atât mai mult cu cât toate cele 6 feţe ale lui sunt funcţionale).
Fiindcă vorbim de un telefon touch, e de reţinut că sensibilitatea display-ului este extrem de bună, în orice caz mult mai bună în opinia mea, ca cele ale “fraţilor” samsung-i. Sigur, nu se ridică la înălţimea iPhone-ului dar nici departe nu este. Nu e nevoie să apeşi ca disperatul pe ecran iar experienţa trimiterii mesajelor este facilă, mai ales că senzorul de mişcare permite întoarcerea telefonului şi utilizarea unei tastaturi virtuale qwerty. Comparativ cu LG Arena (comparaţie inevitabilă, cele două modele împărţind cam aceeaşi zonă, datorită caracteristicilor asemănătoare) aş spune că Jet-ul este ceva mai “responsive” şi mai sigur pe el în privinţa tastării (acurateţe mai bună), şi asta chiar dacă, aşa cum scria nu demult, şi Arena se mişcă bine.
Ca şi alte modele Samsung moderne, vei avea de-a face cu deja celebrele widget-uri, pe care le poţi lăsa pe bara culisabilă din stânga display-ului sau le poţi trage pe ecranul principal (de fapt pe unul dintre cele 3 ecrane principale, ce se pot “răsfoi” cu degetul). Ai de ales dintr-o mulţime de widgeturi, unele dintre ele preinstalate (Facebook, Yahoo, WiFi, Bluetooth, YouTube, Flickr, etc), altele descărcabile din magazinul de widgeturi.
Telefonul dispune de un motor de recunoatere a mişcării care, odată activat, îţi permite să termini aplicaţiile printr-o simplă mişcare din mână sau să porneşti şi să opreşti o melodie printr-o lovitură uşoară pe un colţ. De asemenea, el are şi o funcţie de pauză, denumită Etiquette. Dacă o activezi, o poţi folosi în momentele în care vrei ca device-ul tău să fie mut din toate punctele de vedere: îl întorci cu display-ul în jos şi el “tace” până când îl pui invers. Încă o chestie simpatică se referă la speaker. Dacă în timp ce te afli într-o convorbire iei telefonul de la ureche şi îl pui pe o suprafaţă plată, el intră automat pe speaker. Cool!
Tot aici e de menţionat zoom-ul pentru poze şi browser. Nu avem de-a face cu un pinch-zoom, ca la iPhone sau LG Arena ci de o modalitate, zic eu, mai la îndemână şi care permite folosirea unei singure mâini. Pur şi simplu ţii apăsat o secundă display-ul, apoi poţi face zoom glisând degetul sus sau jos sau deplasând imaginea în orice direcţie doreşti.
CAMERA
S8000 dispune de o cameră foto de 5 MP, cu autofocus, în mare parte asemănătoare cu cea a modelului Omnia. Calitatea pozelor este bună, iar blitz-ul este surprinzător de puternic. Camera are o mulţime de briz-briz-uri simpatice, printre care o funcţie de detectare de zâmbet, recunoaşterea clipitului (şi evitarea lui), geotagging sau fotografierea în regim panorama sau mozaic.
Camera video face filme la o rezoluţie maximă de 720 x 480 şi 30 de frame-uri, existând şi o opţiune de filmare slow-motion, disponibilă însă doar pentru formatul QVGA.
Player-ul video permite vizionarea filmelor în format Xvid şi DivX, calitatea lui fiind remarcabilă.
AUDIO
Player-ul audio e destul de dichisit şi poate fi accesat în două variante. Poţi alege din foarte multe presetări ale egalizatorului şi poţi activa virtualizarea 5.1 (pentru căşti). Jet-ul nu îţi oferă o experienţă audio ieşită din comun, dar cu siguranţă nu vei fi dezamăgit iar cei care stau cu căştile în urechi ca să uite de lumea înconjurătoare vor fi satisfăcuţi. Există şi un radio FM, care dispune de funcţia Find Music şi de posibilitatea de a înregistra un pasaj transmis de postul favorit.
Spre deosebire de LG Arena, Jet nu dispune de un FM Receiver.
GPS
S8000 are sistem de navigaţie inclus, însă nu vine decât cu un Google Maps instalat, aşa că dacă vrei să te bazezi pe el la drum va trebui să-ţi cumperi un soft.
EMAIL ŞI BROWSING
Aş spune că în bătălia cu LG Arena, browser-ul este zona în care Jet punctează decisiv. Vorbim de un browser Dolphin adaptat perfect procesorului puternic. Odată ce intri pe net te simţi confortabil, paginile se încarcă cu o viteză decentă şi nu te vei enerva încercând să zoom-ezi continuu ca să reuşeşti să vezi ceva. Poţi deschide până la 5 pagini simultan şi are o funcţie de ascundere a reclamelor, care permite navigarea mai rapidă. Uneori ai totuşi nevoie să tap-ezi de două ori link-ul pe care vrei să-l accesezi.
Îţi poţi seta email-ul foarte uşor şi ai şi posibilitatea utilizării unui Exchange ActiveSync pentru sincronizarea poştei electronice, a contactelor sau a calendarului de pe serverul dorit.
BATERIE
Unul dintre marile avantaje ale display-ului AMOLED este că are nevoie de mai puţină energie decât cele LCD, fapt ce conduce automat la un consum mai mic şi o durată mai mare a bateriei. Acum, nu vă închipuiţi că o să vă ţină zile în şir, dar nici nu se descarcă după o zi de utilizare intensă. Să zic că o încărcare la două zile (poate chiar 3) este foarte bună pentru un device multimedia, atâta vreme cât este şi exploatat destul de mult. De reţinut că, dispunând de o ieşire usb, Jet-ul se poate încărca (mai lent) şi de la un pc.
APLICAŢII
Ai Google Maps (din nefericire destul de ineficient ca localizare a poziţiei în care te afli), un program de editare video, unul haios cu care poţi desena (Dynamic canvas), cîteva jocuri (majoritatea trial) şi restul aplicaţiilor obişnuite pentru orice telefon. Mai multe aplicaţii pot fi descărcate chiar de pe recent lansatul magazin online, care poate fi găsit aici.
CONCLUZII
Fără a fi un fan al telefoanelor Samsung, pe care le consideram prea lente în privinţa touch-ului, pot spune că Jet-ul m-a surprins în mod foarte plăcut. E un device competitiv, care “face” multe şi care se bate de la egal la egal cu rivalele lui. Sigur, nu poţi fi păcălit de ideea că e “smarter than a smartphone” dar are destule calităţi ce îl apropie de telefoanele cu sisteme de operare proprii.
Plus:
– display-ul fantastic
– camera foto
– durata bateriei
– touchscreen-ul
Minus:
– lipsa ideii de “shortcut”, care se vrea compensată prin controversatele widget-uri
– unele lag-uri, nu foarte deranjante însă
Video review:
gabi
February 28, 2010Buna ziua,
Sunt foarte interesat de acest telefon SAMSUNG JET dar nu gasesc nicaieri o informatie importanta pentru mine. Si anume: GPS-ul acestui telefon poate funciona si cu un soft tert pe platforma java ca de exemplu “WE TRAVEL”? Sau mai bine zis acest tel poate functiona ca un navigator obisnuit fara costuri suplimentare (de retea si/sau de licenta soft)?