Când eram mic am învăţat să recunosc un automobil în primul rând după logo-ul lui. Ştiu că, la un moment dat, mi-a căzut în mâini un ghid al logo-urilor şi m-am pus pe învăţat, ca la şcoală. Îmi amintesc că cel mai recognoscibil logo pentru mine a fost (după Dacia, evident) cel Mercedes. Îmi plăcea steluţa aceea deşi, în principiu, aveam o oarecare problemă cu anumite “stele”.Pentru fiecare constructor de automobile, logo-ul este primul motiv de mândrie. Iar logo-urile poartă în spate ani de istorie dar şi poveşti interesante. Să le luăm pe rând:
¤ ALFA ROMEO
Logo-ul Alfa Romeo a fost creat în 1910 de un tip pe nume Romano Cattaneo. El a fost inspirat de o cruce roşie de pe steagul oraşului Milano, în timp ce aştepta un tramvai în Piazza Castello. La aceasta a adăugat un şarpe de iarbă pe care îl văzuse pe blazonul casei Visconti. Compania s-a numit iniţial Alfa Milano. În 1916, omul de afaceri napoletan Nicola Romeo o cumpărat compania şi a transformat-o în fabrică de muniţie pentru primul Război Mondial. După război, în fabrică s-au construit din nou automobile şi marca a devenit pentru totdeauna Alfa Romeo. De remarcat că logo-ul nu s-a schimbat aproape deloc de-a lungul vremii, el suferind doar uşoare “cosmetizări”.
¤ ASTON MARTIN
În 1913, Lionel Martin şi Robert Bamford au fondat o companie care mai târziu avea să se numească Aston Martin. La început, Martin & Bamford Limited producea maşini de curse Singers însă cei doi au dorit să construiască un automobil ceva mai sofisticat. Şi-au numit fabrica Aston Martin după fondatorul Lionel şi după dealul Aston Clinton pe care se desfăşurau cursele Singers-elor lor.
¤ AUDI
În 1899, inginerul neamţ August Horch, care lucrase pentru Karl Benz, a fondat propria lui companie de automobile, A. Horch & Cie. Zece ani mai tîrziu a fost forţat să renunţe la ea şi a fondat alta, în alt oraş, dar a continuat să folosească brandul Horch. Foştii lui parteneri l-au dat în judecată iar Horch a fost nevoit să caute alt nume. Pe care i l-a dat băiatul său, în timpul unei întâlniri pe care antreprenorul o avea cu un partener de afaceri în propriul său apartament: Audi. Fiul său îşi făcea lecţiile într-un colţ al camerei, studia latina. La un moment dat, auzindu-i pe cei doi că discută despre posibilitatea de a numi automobilul Horch, puştiul a vorbit: “Tată, nu crezi că ar fi o idee mai bună să-i spuneţi audi, în loc de horch? Horch! în germană înseamnă “Ascultă!”, ceea ce înseamnă şi “Audi” în latină. Aşa s-a născut Audiwerke GmbH, în anul 1910. În 1932, patru companii – Audi, Horch, DKW şi Wanderer s-au unit pentru a forma Auto Union. Logoul Auto Union era format din patru inele legate care la început a fost folosit numai pentru maşinile de curse dar ceva mai târziu avea să devină simbolul modernului constructor Audi.
¤ BMW
În 1913, Karl Friedrich Rapp şi Gustav Otto au fondat două fabrici de aeronave care se vor uni ceva mai târziu în compania BMW – Bayerische Motoren Werke AG (Bavarian Motor Works). Rapp şi Otto au avut însă puţin de-a face cu construcţia de automobile. Cei care şi-au pus amprenta în acest sens au fost Josef Popp, Max Friz şi Camillo Castiglioni. Logo-ul circular al BMW-ului era reprezentarea unei elice în mişcare a unui avion al aviaţiei germane. În plus, culorile regiunii bavareze erau alb şi albastru. În timpul primului Război Mondial, BMW a fost furnizor de motoare pentru avioanele nemţeşti. După război, în urma tratatului de la Versailles, Germaniei i s-a interzis să mai construiască avioane iar BMW a fost forţată să-şi schimbe domeniul de activitate, migrând la frâne pentru locomotive, biciclete, motociclete şi automobile.
¤ BUICK
Compania Buick a fost fondată în 1903 de David Dunbar Buick, un inventator scoţiano-american. La vârsta de 15 ani, Buick a renunţat la şcoală pentru a lucra ca instalator. Când afacerea patronului său a dat faliment, Buick a cumpărat-o, împreună cu un prieten. Cum însă el era interesat să se ocupe de motoare iar prietenul său nu, scoţianul şi-a vândut partea şi, cu banii obţinuţi, a fondat Buick Motor Company pe care însă a condus-o foarte prost. Atât de prost încât partenerul său, William Durant, l-a înlăturat în anul 1906 iar Buick şi-a vândut acţiunile pentru mai puţin de 100.000 de dolari. În ultimii ani ai vieţii, Buick a dus-o foarte prost, acceptând job-uri prost plătite, fără a putea să-şi permită măcar a avea un telefon. A murit sărac lipit. Culmea ironiei, peste ani însuşi Durant a fost forţat să plece. General Motors, compania creată de acesta, i-a refuzat pensia, soarta lui fiind perfect asemănătoare cu cea a lui Buick.
Legat de logo, primele versiuni urmau cuvântul Buick, scris cursiv. În 1930, cercetătorul Ralph Pew de la General Motors Styling a găsit o descriere a numelui scoţian “Buik” şi a decis să folosească acest cuvânt pe o grilă de radiator, ca motiv decorativ. În 1960, logo-ul a încorporat trei scuturi care reprezentau trei modele de Buick: LeSabre, Invicta şi Electra. Numai că în 1975, Buick şi-a schimbat logo-ul într-un şoim botezat “Happy”, odată cu lansarea liniei Skyhawk. După ce Skyshawk a ieşit din fabricaţie, la sfârşitul anilor 80, Buick a revenit la logo-ul cu trei scuturi.
¤CADILLAC
După ce Henry Ford a părăsit a doua sa companie de automobile, Henry Ford Company, contabilii au căutat s-o lichideze. Un inginer pe nume Henry M.Leland i-a convins însă că acea companie poate să meargă mai departe. Ei l-au ascultat şi aşa a luat naştere Cadillac-ul. Primul logo Cadillac se baza pe blazonul unui mic aristocrat după care fusese numită întreaga companie: Antoine de La Mothe, signeur de Cadillac. S-a dovedit însă că La Mothe nu a fost niciodată un nobil! Născut Antoine Laumet, de la Mothe a fost forţat să părăsească Franţa pentru America (motive incerte) unde a “împrumutat” de la o familie nobilă o nouă identitate. În 1998, Cadillac a venit cu un nou logo, izvorât din noua filozofie a companiei, denumită “artă şi ştiinţă”. Astfel au dispărut cele şase mierle, coroana şi blazonul familiei La Mothe. Noul logo a fost creat de însuşi Piet Mondrian.
¤ FIAT
Fabbrica Italiana Automobili Torino a fost fondată în 1899 de un grup de investitori printre care şi Giovanni Agnelli, cel care mai târziu a devenit director general. Agnelli şi-a cumpărat acţiunile pentru 400 de dolari (circa 10.000 de dolari în banii din zilele noastre) iar acum fabrica a ajuns să valoreze miliarde. Logo-ul sub formă de piese de scrabble din anii 60 a fost creat de designerul şef al companiei. Apoi, acesta a luat mai multe forme, în prezent italienii revenind oarecum la cea din anii 30, desigur cu stilizările de rigoare.
¤ FORD
Mulţi ştiu că Ford a fost fondată de, cine altul?, Henry Ford. Ce nu prea ştiu oamenii e că aceasta a fost a treia companie de automobile a lui. Ford s-a “acomodat” cu automobilele pe când lucra pentru Thomas Edison. Prima lui companie s-a numit The Detroit Automobile Company şi a dat faliment după numai doi ani. Apoi el a construit o maşină de curse şi a fondat Henry Ford Company, pe care a abandonat-o după numai un an, compania devenind apoi producătoarea mărcii Cadillac. În 1902, Ford a fondat a treia companie, Ford & Malcomson Ltd. şi era cât pe-aci să o falimenteze şi pe aceasta, fiindcă vânzările mergeau prost. Noroc că partenerii lui au adus un grup de investitori şi i-au convins şi pe fraţii Dodge să cumpere acţiuni. Compania s-a redenumit Ford Motor Company iar mai târziu fraţii Dodge s-au desprins şi şi-au creat propria lor companie – ghici cu ce nume?
În 1909, Childe Harold Wills, primul inginer-şef al lui Ford, totodată un excelent designer, a creat un font pe care l-a folosit pe propria lui carte de vizită. De aici s-a născut logo-ul Ford. Faimosul oval albastru a fost adăugat mai târziu, pentru modelul A, din 1927. Şi a rămas în “funcţiune” până astăzi.
¤ MAZDA
Mazda s-a născut în 1920 sub numele Toyo Cork Kogyo, în Hiroshima. Şi producea… dopuri, într-o perioadă de criză a dopurilor, datorată primului Război Mondial. O idee excelentă pe moment însă după ce criza a trecut… În 1927, Jujiro Matsuda a venit la conducerea companiei care a început să producă un fel de camioane pe 3 roţi, apoi automobile. După cel de-al doilea RM, compania şi-a schimbat numele în Mazda, de la zeul zoroastru Ahura Mazda sau… depinde cum vrei s-o iei, de la pronunţia englezească a fondatorului Matsuda. În logo.ul din 1936, M-ul curbat a fost inspirat de emblema oraşului Hiroshima. Logo-ul din 1991 şi 1992 simbolizează o aripă şi un cerc de lumină iar cel din prezent, supranumit “bufniţa”, a fost creat de designerul Rei Yoshimare, în 1997. M-ul stilizat trebuia să simbolizeze o pereche de aripi deschise dar multă lume îl confundă cu o lalea.
¤ MERCEDES BENZ
Compania Mercedes-Benz a luat fiinţă prin unirea a două companii, în 1926: Daimler-Motored-Gessellschaft (DMG, fondată de Gottlieb Daimler (împreună cu Wilhelm Maybach – oile ştiu de ce) şi Benz & Cie, fondată de Karl Benz. Şi Daimler şi Benz munciseră individual la invenţia automobilelor pe combustie iar fabricile lor erau despărţite de numai 100 de km şi, culmea, nu ştiau unul de celălalt.
După primul Război Mondial, cele două companii au format un sindicat, au continuat să vândă mărcile separat dar au standardizat un design, lucrând pe front comun cu vânzările şi publicitatea. În 1926, cele două s-au unit sub numele Daimler-Benz. Numele Mercedes a apărut în 1900. Un prosper om de afaceri european, totodată rasist entuziast, pe nume Emil Jellinek, a început să vândă mainile lui Daimler. El şi-a dorit o maşină mai rapidă şi a vrut un motor nou, conceput de Maybach şi care să poarte numele fiicei lui de 10 ani, supranumită Mercedes (cuvântul spaniol pentru “graţie”). Jellinek era un adevărat personaj. El obinuia să se ia de ingineri şi să-i numească “măgari”, fiind deosebit de critic, în termeni destul de coloraţi. Cu toate acestea, a vândut o mulţime de maşini, era tolerat de către patronii companiei iar opiniile îi erau ascultate. Mai târziu, Jellinek îşi va adăuga cuvântul “Mercedes” în propriul nume, devenind Emil Jellinek-Mercedes.
Steaua din logo-ul Daimler s-a tras dintr-o veche carte poştală pe care Daimler desenase o stea deasupra fotografiei cu propria lui casă, scriind alături “această stea va străluci mereu deasupra fabricii, simbolizând prosperitatea”. Steaua cu trei colţuri va simboliza ambiţia lui Daimler de a face vehicole “pe pământ, pe apă şi în aer”. După unirea celor două companii a fost creat un nou logo, care combina simbolurile amândurora: steaua DMG şi cununa cu lauri a lui Benz.
¤ MITSUBISHI
În Japonia feudală a anului 1854, un bărbat pe nume Yataro Iwasaki, fiul unui fermier provincial al cărui bunic vânduse statutul de samurai al familiei din cauza unor datorii, şi-a început cariera cu stângul: chemat acasă de la şcoală la vârsta de 19 ani, a constatat că tatăl său intrase într-o dispută cu şeful satului. Iwasaki a rugat un magistrat local să soluţioneze cazul şi, fiind refuzat, l-a acuzat pe om de corupţie. Motiv pentru care a fost întemniţat pentru 7 luni. Ceva mai târziu, în 1868, Iwasaki lucra pentru clanul Tosa, când revoluţia Meiji a abolit sistemul feudal japonez. El a profitat de moment i a cumpărat Tsukumo Shokai, afacerea clanului Tosa – o companie de transporturi şi a redenumit-o Mitsubishi. Kayoka Iwasaki, urmaul din a patra generaţie, avea să transforme compania într-o corporaţie gigantă care include o fabrică de automobile, Mitsubishi Motors. Numele Mitsubishi reprezintă o combinaţie din “mitsu” (trei) şi “hishi” (o nucă de apă, folosită în Japonia pentru a descrie un romb sau o formă de diamant). Traducerea oficială ar fi “trei diamante”. Logo-ul Mitsubishi este o combinaţie a blazonului familiei Iwasaki – cele trei diamante şi trei frunze care simbolizau vechiul clan Tosa.
¤ PEUGEOT
Peugeot îşi are rădăcinile în Montbeliard, Franţa, 1812, acolo unde doi fraţi, Jean-Pierre şi Jean-Frederic Peugeot au transformat moara lor de vânt într-o moară de oţel. Primele produse au fost role de oţel pentru pânze de bonfaier. Vreme de decenii, familia Peugeot a produs diverse unelte de metal, maşinării, rochii cu crinolină (!), umbrele, roţi, fiare de călcat, obiecte de bucătărie şi, din 1885, biciclete. De fapt, intrarea Peugeot în lumea automobilului s-a produs prin… biciclete. La acea vreme compania era cea mai mare producătoare de biciclete din Franţa. În 1889, Armand Peugeot a creat prima maşină cu aburi. Un an mai târziu a abandonat aburul în favoarea motorului cu combustie internă. Asta după ce l-a întâlnit, inevitabil, pe Gottlieb Daimler.
Leul logo-ului Peugeot a fost desenat de un gravor şi bijutier, pe nume Justin Blazer, în 1847 şi avea la origine steagul regiunii Franche-Comte. Logo-ul era ştanţat pe obiectele de bucătărie pentru a scoate în evidenţa calitatea oţelului folosit. 14 ani i-a luat lui Armad Peugeot să-şi convingă familia că afacerea cu automobile e rentabilă. Abia atunci a avut permisiunea să folosească simbolul şi pe maşini.
¤ RENAULT
Louis Renault avea 21 de ani când a făcut prima maşină în curtea din spatele casei părinţilor lui. Apoi a primit imediat comenzi de maşini aşa că, în 1898, împreună cu fraţii săi şi cu un prieten, a pus bazele Societe Renault Freres în Boulogne-Billancourt. Primul logo Renault, desenat în 1900, conţinea iniţialele celor trei fraţi: Louis, Ferdinand şi Marcel. Şase ani mai târziu acesta a luat forma unei maşini. În timpul primului RM, Renault a construit tancuri pentru Aliaţi, numite Renault FT-17. O acţiune de mare succes care a dus la schimbarea după război a logo-ului într-un tanc. Celebrul romb-diamant a luat fiinţă în 1925 şi a rămas până în zilele noastre. Logo-ul modern a fost creat în 1972 de Victor Vasarely, părintele Op Art (arta optică).
¤ SAAB
În 1937, a fost creată o companie suedeză numită Svenska Aeroplan Aktiebolaget (SAAB) care să vină în ajutorul Forţelor Aeriene Suedeze. După război, SAAB a început să producă autovehicule, pentru a-i diversifica business-ul. Primul automobil a fost un prototip numit Saab 92001 sau ursaab (“originalul Saab”), în 1946. A fost testat pe o distanţă de 530.000 km, în mare secret, pe drumuri lăturalnice, foarte proaste, sau în pădur, dimineaţa devreme sau la miez de noapte. În 1947, compania de automobile şi-a dat drumul: primul model de masă a fost Saab 92, numit după faptul că a fost al 92-lea proiect al producătorului suedez (primele 91 fuseseră avioane).
Logo-ul sub forma capului de grifon, corp de leu, cap şi gheare de vultur, a fost făcut de Vadis-Scania, creatorul de camioane care s-a unit cu SAAB. În 2000, Saab a fost cumpărată de General Motors.
¤ VOLKSWAGEN
Volkaswagen – “maşina poporului”. Un automobil care îşi are legătura directă cu unul dintre cele mai hulite nume din istorie: Adolf Hitler. După primul RM, economia Germaniei era la pământ iar maşinile costau mai mult decât lumea putea să-şi permită. Când Hitler a ajuns la putere, a ţinut un discurs, la Show-ul Auto de la Berlin, din 1933, în care a spus că-şi doreşte un nou automobil, ieftin. În acelaşi timp, Ferdinand Porsche (da, acela!) concepea o maşină ieftină şi deloc arătoasă, care atingea viteza maximă de 62 km / h şi putea transporta doi adulţi şi 3 copii. Hitler a spus că noul automobil trebuie să arate ca un Maikaefer – un gândăcel de luna mai şi i-a dat lui Porsche “linia” designului. Acesta i-a promis că îi va livra maşina, prototip construit de Daimler-Benz.
În 1937 a fost creată Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH , devenită un an mai tîrziu Volkswagenwerk GmbH. În 1938 Hitler a inaugurat fabrica Volkswagen în Wolfsburg. Puţine automobile au fost însă create acolo, fiindcă prioritate au avut maşinile militare bazate pe acelaşi saşiu: Kubelwagen, Schwimmwagen, and Kommandeurwagen. Oricum, în curând Hitler a adăugat o nouă specificaţie desinului Porsche: maşina transporta 3 bărbaţi, o mitralieră şi suficientă muniţie.
După ce Germania a pierdut războiul, britanicii au pus stăpânire pe fabrica VW iar modelul KdF-Wagen a fost redenumit Beetle. Englezii au vrut să ofere controlul companiei – mai întâi au întrebat Fordul, apoi Guvernul Francez, apoi alţi producători insulari, în fine pe cei de la Fiat. Toţi au refuzat oferta deoarece designul Beetle era inferior celor pe care le produceau în momentul respectiv. Aşa că britanicii au redat compania guvernului german. Ceva mai tîrziu, cu 21 milioane de automobile vândute, VW Beetle a devenit unul dintre cele mai de succes modele de automobile din toate timpurile.
Logo-ul VW a fost conceput de Franz Xavier Reimspiess, un angajat al lui Porsche, în timpul unui concurs de creaţie. A câştigat şi a fost recompensat cu circa 400 de dolari.
Melcu' cleios
February 19, 2008Eu am invatat ceva! Multumesc!
Doru Oprisan
February 19, 2008Chiar interesant !
Multumim pentru efortul depus !
Eddie
February 19, 2008Va multumesc pt aprecieri domnilor si sper sa va ofer si pe viitor content de calitate :-))
CTI97
February 23, 2008ai tradus ceva la asta … eu stiam versiunea in engleza …
Tony
May 11, 2008Minunat , mersi , chiar mi-am luat , nu demult , un Alfa Romeo si fiind Catolic de religie , am ramas socat 🙂