Acum 30 de ani, Bucureştiul era un oraş romantic. Privind în urmă, îmi dau seama că acum 30 de ani îmi iubeam oraşul, cu aceeaşi ardoare cu care acum îl urăsc. Mi-am trăit copilăria într-un Bucureşti în care praful era respirabil, zăpezile aveau farmec, gogoşile aveau savoare, ţiganii vindeau doar gumă de mestecat şi bomboane agricole iar oamenii, atunci când uitau de salamul cu soia, ştiau să se bucure până şi de o plimbare cu barca în Cişmigiu.
Înainte ca Ceauşescu să declare război oraşului, demolându-i simbolurile pentru a-şi satisface grandomaniile, un fotograf a avut inspiraţia de a-i colinda străzile şi a surprinde pe peliculă imagini-document pe care numai retina celor ce au ţinere de minte le mai înregistrează. Andrei Pandele a strâns într-un album publicat recent la Editura Compania, 156 de fotografii color şi, în special, alb-negru, despre ceea ce a însemnat capitala României acum 30 de ani. De fapt, Fotografii şi imagini interzise şi personale este mai mult decât un simplu album. Este un compendiu istoric al unei perioade pe de o parte întunecate, pe de alta extrem de spectaculoase. Din fotografiile lui Pandele răzbate amărăciune, tristeţe, fum, dezolare, sărăcie, la un loc cu umor, strălucire, căldură, romantism, nostalgie.
Etern fascinat de tomurile care au ca subiect Bucureştiul de altădată, îţi recomand cartea lui Andrei Pandele cu invidia celui care şi-a trăit copilăria anilor ’70-’80 în acelaşi oraş dar nu a avut geniala idee de a fotografia lucrurile banale din jurul lui, aşa cum au fost şi cum nu vor mai fi niciodată.
P.S.: Andrei Pandele expune până pe 3 februarie, la MNAC, Galeriile etaj 3/4, fotografiile ce fac parte din album.
P.P.S.: ar fi interesant de scris ce vă amintiţi din Bucureştiul de acum 20-30 de ani. Locuri, fapte, oameni care v-au rămas în memorie – scrieţi aici despre ele şi le comentăm împreună.
Melcu' cleios
January 23, 2008Vad ca pe vremea aia erau tot atatea macarale, tot atat gunoi, numai ca strazile erau mai bune! Adica…unde am ajuns?
Eddie
January 23, 2008Nu era la fel de mult gunoi, erau infinit mai putine masini iar strazile… cui ii pasa de ele? 🙂
Cosmin
January 28, 2008E greu sa privesti inapoi si foarte greu sa traiesti din amintiri. Nu inteleg dc urasti Bucurestiul, eu urasc oamenii care traiesc in el si care l-au schimbat.
Eddie
January 28, 2008Cosmin, e dur spus ca-l urasc. Urasc de fapt, starea in care a ajuns. Sapphire, ce naiba sa fotografiez acum? 🙂 Traficul, poate! 🙂
Ciobby
January 31, 2008nu stiu exact de ce, dar am impresia ca multi din cei ce sunt nostalgici atunci cand privesc in urma, ori erau avantajati de respectivul sistem, ori fac greseala de a pune pe seama capitalismului oboseala pe care o simt din cauza unei foarte naturale imbatraniri. e vorba totusi 30 de ani. multe lucruri se strica in 30 de ani si daca nimeni nu le repara, singure nu prea se refac
Eddie
January 31, 2008Rahat. Ce legatura are asta Ciobby? Pur si simplu Bucurestiul acum 30 de ani arata mai bine dintr-un punct de vedere si avea un farmec incontestabil mai mare. Ti-o spune un bucurestean, nu unul care vorbeste din povestile bunicilor. Ce legatura are asta cu avantajele sistemului, cu imbatrinirea sau cu alte asemenea?
Ciobby
January 31, 2008ok, sa fiu mai explicit. din ce vad in pozele alea, Bucurestiul nu era mai frumos atunci decat este acum. parerea mea. eu unul nu vad nimic romantic / fermecator intrun morman de zapada murdara, o armata de macarale, mormane de gunoaie si cozi la paine / lapte / ce-o fi
adevarul e ca nu stiu tot Bucurestiul, nu locuiesc in Bucuresti, dar cat am apucat sa vad intro luna de lucrat acolo + vreo 4-5 vizite scurte, e orasul e chiar ok.
inaintarea in varsta scade optimismul (statistic vorbind) si asta, la randul ei, ne face sa nu mai fim fascinati de lucruri care aveau odata aceasta capacitate
n-am acum pretentia ca ti-am / v-am facut un profil psihologic, dar am impresia ca multi din cei ce ‘plang’ dupa “Bucurestiul de altadata”, de fapt ‘plang’ dupa copilarie / tinerete.
Bucurestiul arata mult mai bine acum. eventual, bucurestenii nu mai sunt cum erau odata …
parerea mea
Eddie
January 31, 2008ok, hai sa-ti explic: intre timp am vazut ca ai 20 de ani si stai in Timisoara. Daca Bucurestiul ar arata bine, toata lumea ar recunoaste asta si ar fi happy. Dar nu o spune nimeni. Unicul lucru care arata (cit de cit) bine in Bucuresti, e sectorul 3, care are singurul primar care a facut ceva VIZIBIL pentru orasul asta. In rest, (aproape) totul e tandari.
Ceea ce vezi tu in pozele puse de mine nu e relevant. Nu puteam sa le pun pe toate. Cauta albumul lui Pandele si vei descoperi ceea ce spun cu adevarat. Nu spun ca atunci Bucurestiul era un oras perfect. Pandele a surprins pe film si partile rele, fara-ndoiala – si bine-a facut!. Dar atita vreme cit nu ai crescut aici, cit nu ai vazut cum lucrurile s-au transformat in rau si nu in bine (vorbesc de majoritatea lor, desigur ca sint si lucruri bune) nu poti decit sa ai o oarecare nostalgie. Nu e vorba de optimism : hehe, sint optimist ca peste citiva ani va fi bine, so what? Daca peste 10 ani vei descoperi ca Timisoara (care, de pilda, arata mai bine prin 1993 decit acum, macar in termeni de curatenie!) a devenit un oras in care nu prea iti mai face placere sa traiesti, nu vei scrie niciodata ca e un fucking wonderful city!
E o discutie mai larga aici – una e sa treci prin Bucuresti si sa zici ca e ok si alta e sa traiesti in el. Iar bucurestenii nu mai sint cum erau odata pentru ca oamenii nu mai sint cum erau odata. Nici timisorenii nu mai sint ca odinioara, crede-ma! Dar in acelasi timp eu zic ca e absurd sa gindim in termeni de “bucuresteni”, “timisoreni”, “braileni”, “unguri” etc. Ci sa vorbim de mentalitati. Iar aici deschidem cutia Pandorei…
Cosmin
February 1, 2008Wooowww, Eddie te rog opreste-te. Nu deschide discutia despre mentalitati, e prea mult, eu zic k e suficient cat am vorbit despre lucruri rele, foarte rele, proaste , urate s.a.m.d. Deci (concluzie) pentru mine o discutie despre mentalitatea romanului trebuie sa fie purtata “face to face” in cazul meu. Doar asa as putea sa povestesc tot ce am trait si sa intelegi ce parere am despre mentalitate ….. si discutia ar continua saptamani intregi . De aceea te rog sa nu incepi 😀 k nu avem timp la dispozitie si nici “face to face” nu suntem. O sa iti dau un exemplu ( trebuie intai sa caut ) nr. de FHM in care ati publicat un mic articol scris de mine.
Eddie
February 1, 2008Crezi ca o discutie face2face rezolva problema mentalitatii romanilor? 🙂 Nu. Dar, ca sa parasim zona pesimista, exista si lucruri frumoase, inclusiv in Bucuresti. 😉
Cosmin
February 1, 2008Doar timpul poate schimba ceva in privinta mentalitatii. O discutie f2f nu ar face decat sa adanceasca gandurile pesimiste din creierii mei 🙂 . Stii, inclinam sa cred ca mentalitatea romanului se va schimba cu ajutorul timpului si al copiilor care se nasc in timpul democratiei dar nimeni din aceasta tara nu stie cu adevarat ce inseamna democratie. A fost un termen prea mare pentru noi dupa atatia ani de comunism incat majoritatea nu l-am inteles si restul l-au inteles prost. Cred cu adevarat ca lucrurile pot merge mai rau intr-o democratie prost inteleasa decat in comunism. Sa nu ma intelegi gresit……. nu suspin dupa perioada comunista dar nici nu ma bucur de aceasta democratie. 😐
Andrei Pandele
February 3, 2008Buna baieti, ma bucur ca va plac.
Pozele sunt totusi ale mele nu ale d-lui
Eddie, care va ofera doar zambetul lui.
In alta ordine de idei, sa stiti ca expozitia
ramane expusa pana duminica 10 februarie.
Toate bune, AP
Eddie
February 3, 2008Categoric ca fotografiile apartin dlui Pandele, credeam ca se subintelege! 🙂 Grabiti-va la expozitie sau luati cartea! Merita!
Domnule Pandele, pentru mine cartea a fost o incintare. 🙂
Bucurestiul cum nu va mai fi niciodata : Stirile vin la tine
February 15, 2008[…] grandomaniile, un fotograf a avut inspiratia de a-i colinda strazile si a surprinde pe pelicula imagini-document pe care numai retina celor ce au tinere de minte le mai […]
Beren
January 7, 2009Salutare!Nu stie cineva de unde as putea face rost de albumul domnului Pandele?Va multumesc
Eddie
January 8, 2009Se gaseste in librarii. Cauta standurile Editurii Compania.