Castelul… a intrat la tipar. Povestea copertei.

By Wednesday, February 20, 2008 25 Permalink

castel-mic.jpg A intrat în tipar primul meu roman, Castelul Prinţesei de Caramel, un subiect despre care voi tot scrie aici în următoarea lună. Este o carte pe care am început-o acum câţiva ani şi care şi-a “derulat” istoria de-a lungul timpului. Mulţi au citit capitole din ea pe Internet. Am primit de fiecare dată semnale pozitive, lucru care m-a făcut să o termin deşi, la un moment dat, am avut tendinţa de a o amâna.

Voi vorbi într-un post viitor despre cum “arată” subiectul cărţii. Până atunci, câteva date “tehnice”. Castelul… apare la Editura Tritonic, în colecţia LIT, va avea o prelansare în Club A, pe 7 martie şi o lansare în Club Frame (din Romană), pe 13 martie. Are ca parteneri media FHM şi Kiss FM (mulţumesc, Simona Ionaşcu!) şi sper că va fi o carte pe placul tuturor celor care au apreciat textele mele în trecut şi, totodată, sper că voi câştiga noi cititori. Până una-alta aşa arată coperta finală – una la care am ţinut în mod deosebit.

De fapt, povestea fotografiei de copertă e ceva mai deosebită. Am vrut o copertă care să cuprindă unul sau mai multe elemente reprezentative pentru acţiunea cărţii. În mod normal, aş fi plecat de la un element parizian, locul în care se învârte (aproape) totul. Însă cum nimic nu mai e normal pe lume, m-am gândit imediat că îmi doresc o fotografie cu un melc pe sânul unei femei frumoase. Evident, n-am găsit, iar ideea următoare a fost să fac o şedinţă foto cu… un melc pe sânul unei femei frumoase. Numai că n-am găsit melcul. În România nu există melci cu atitudine, a.k.a nu mai sunt nici melcii de altădată. Există doar crescători de melci, dar destinul acestora (al melcilor) este să ajungă în farfuriile italienilor sau francezilor, prin urmare ei se ratează din start. Uşor debusolat, găsisem o poză foarte cool, cu un melc pe o piersică. Era “la liber”, avea o cromatică deosebită, melcul avea “zvâc”, cu alte cuvinte… mergea.

Numai că a venit ceasul al 12-lea. Întotdeauna vine ceasul al 12-lea şi întotdeauna în ceasul al 12-lea se întâmplă ceva. De data asta s-a întâmplat ceva bun. Am primit un mail de la Tibi Clenci, fotograful cu care colaborez la FHM şi care a realizat câteva minunate pictoriale în revistă de doi ani încoace. Tibi îmi trimitea preview-ul unei poze făcute de un fotograf australian, Peter Adams pe numele lui, cu mesajul “cred că asta e ceea ce-ţi trebuie”. Ei bine, era exact ceea ce-mi trebuia. Este o fotografie excepţional realizată, cu un sân superb, un melc plin de atitudine şi, lucrul cel mai important, ne-photoshopată (se remarcă până şi uşoara dâră pe care melcul o lasă pe sân, pesemne din prea multă beatitudine vizavi de locul în care a fost aşezat). I-am scris lui Peter, am negociat folosirea fotografiei lui pe coperta cărţii mele (Peter e un tip extrem de scrupulos!) şi, în două săptămâni am avut hi-res-ul.

Acum, problema se punea în felul următor: este această copertă prea “explicită” pentru publicul român, cunoscută fiind aparenta pudibonderie a acestuia? Mi-am dat singur răspunsul, mai ales după ce editura nu a avut nimic împotriva ei: I don’t fucking care! Nu este o carte porno (ba chiar dimpotrivă, poate că unii vor fi dezamăgiţi) iar mesajul copertei este artistic şi în deplină concordanţă cu cel al cărţii. Prin urmare, cine vrea să o cumpere să o facă, cine are probleme când vede un sân să se abţină. Dar despre asta vom avea timp să mai vorbim.

25 Comments
 • Dan
  February 20, 2008

  Stii cum e melcul tau (melcul copertii cartii tale)?
  Erect!

 • Eddie
  February 20, 2008

  Pai are si motive :-))

 • Jen
  February 20, 2008

  foarte misto poza (si povestea ei). coperta cred ca e cam indrazneata pentru romania dar… sexul inca vinde, nu? deci probabil cei care o sa o cumpere special pentru sanul asta o sa fie mai multi decat cei care vor renunta.

 • Eddie
  February 20, 2008

  Jen, e interesant de vazut ce impact are coperta, vizavi de cuprinsul “cuminte” dealtfel al povestii. 🙂 Merci!

 • Melcu' cleios
  February 21, 2008

  …simteam eu ca intr-o zi o sa ajung celebru! 😀

 • Andrei Rusu
  February 21, 2008

  Parerea mea e ca iti ratezi publicul adevarat. Sansa ca cei care s-ar bucura de cartea asta sa o cumpere e mai mica. Nu pentru ca sunt pudibonzi, ci pentru ca o vor considera o “Belle de Jour”. Si pe unii acel gen de carte ii plictiseste.

  S-ar putea sa se vinda mai bine si sa se citeasca mai putin. Vestea proasta e ca s-ar putea ca femeile care te-au citit pe net sa nu te mai cumpere, desi le-a placut povestea. Nu cred ca o femeie o sa cumpere unei alte femei o carte care are un san pe coperta. Ti-ai neglijat o parte din public. Pacat. Dar 1000 de exemplare se vor vinde oricum asa ca editura nu are de ce sa isi faca probleme.

  Poza e frumoasa, nimic de zis. Doar ca eu nu as fi ales-o niciodata.

  PS: Sanul in sine s-ar putea sa fie photoshopat. Iar melcul nu cred ca a stat niciodata pe acel san. La “atitudinea” pe care o are, legile fizicii spun ca s-ar prabusi. Imi pare rau sa iti spulber iluzia.

 • Eddie
  February 21, 2008

  Andrei, nu-mi spulberi nici o iluzie fiindca nu-mi fac iluzii de nici un fel, in nici un sens. 🙂 Nu e opera vietii mele, nu traiesc din asta… e doar o carte de care se va bucura (sau nu) cel care va plati cei 17 lei sau cit va costa. Coperta e alegerea mea si mi-o asum, cartea n-are nici o treaba cu porcaria de Belle de Jour iar oamenii inteligenti isi dau seama de asta citind coperta 4 sau rasfoind-o 30 de secunde. Dar multumesc pentru comentariu, il apreciez si-l iau in seama.
  PS: melcul nu e photoshopat, crede-ma ca stiu ce cumpar A! Melcii au darul de a se “lipi”, nu i-ai studiat niciodata? 🙂

  Melcu’ Cleios: chiar ca e momentul tau de celebritate! Profita! 😉

 • Andrei Rusu
  February 22, 2008

  Cei care vor citi coperta a IV-a o sa isi dea seama…

  Cred insa ca multi nu vor ajunge la coperta a IV-a. Intr-o librarie sint sute (poate mii) de carti. Cind intru las la o parte 95% dupa titlu si coperta. Rasfoiesc poate 5% din carti, poate si mai putin. S-ar putea ca o mare parte (95%) din cei care vad coperta sa:
  – evite cartea pentru ca o cred sexi-lit
  – ia cartea la rasfoit si sa o lase vazind ca nu e sexi-lit cum sperau

  Sau poate ca eu ma insel.

 • Dan V.
  February 23, 2008

  …am ajuns aici de pe Blogoree.ro. 😛 Foarte fain! 😆 Coperta e catchy, sunt tare curios de conţinut. Vorba lui Iulian Tănase, melci cu Domnul! 😀

 • 1307
  February 24, 2008

  odata ce vezi sanul de pe coperta 1 te duci si pe coperta 4 sa-l vezi pe celalalt. iar acolo s-ar putea sa gasesti mai mult de atat, mult mai important decat sfarcul fara de care sanul n-ar fi complet, s-ar putea sa gasesti cuvintele care dau forma perfecta a sanului si motivatia pt care el apare pe coperta 1.
  un cititor cu bun-simt odata ce va zari sanul si titlul cartii isi va arunca ochii si pe coperta 4, ca sa vada care-i treaba cu subiectul si povestea. de aceea cred ca aceasta carte nu va duce lipsa de cititori.

  pe mine chiar m-a facut curios coperta, Parisul in care spui ca se desfasoara actiunea, si abia astept sa citesc coperta 4 ca sa-mi fac o idee despre carte.

  bafta!

 • Ada
  February 25, 2008

  Da, Eddie, eu te-am citit pe internet si am sa cumpar si cartea. Poza e buna. Go for it.

 • Eddie
  February 25, 2008

  Dan V – merci, te astept!

  13 – vezi ca poti citi coperta 4, da-o mai mare. 🙂 Merci!

  Ada – stiu ca ma citeai, te astept la lansare! Multzam mult!

 • socrate
  February 27, 2008

  Drag prieten,
  e o veste minunata. Pentru mine. Caci eu m-am raportat la povestea ta, in anii acestia, poate mai mult decat ar fi cuviincios. Din motive ce au de-a face cu biografia mea recenta, dar si cu rezonanta pe care am incercat-o fatza de fiecare episod (pe unele le-am asteptat insuportabil de mult, dar am inteles importanta gestatiei in orice act creativ, deci am rabdat). Asadar, spune-mi pe mail la ce ora sa fiu la club A, ca sa ma bucur de tine si de aceasta intamplare intamplata si minunata. Socrate vrea sa traga de cornitze printre primii melcul acela obraznicutz si un pic concupiscent 🙂

 • Eddie
  February 27, 2008

  Socrate, man, uite ca ai gasit, ce ma bucur! Mare pisicher mai esti! Pai cum sa nu vii tu sa gidili melcul, stiu ca ai citit Castelul… mai omule! Musai esti acolo! Pai doar esti si in carte, ce naiba! :-)) Hai sa-ti zic ceva: cuvintul asta, concupiscent, de la tine l-am invatat, de cind ne cintai in armata… dar scrie totul acolo, undeva… 🙂

 • socrate
  February 27, 2008

  Da, Edy, totul sta scris undeva.
  Stii, e ca in lumea ideilor…
  Lumea ideilor e pe aci. E un stup. Ele sunt albinele. Trebuie sa intinzi mana, sa le culegi. Daca nu stii cum, daca le prinzi cu lacomie, te intzeapa, si te umbli ca dracu, si le dai drumul, si nu mai intinzi mana in veci dupa ele, ci te vindeci de idei, si nu numai de idei, ci si de multe altele… Daca le prinzi cu delicatete, cu prietenie, mai departe stii prea bine ce se intampla, ca doar ti s-a intamplat… Adica, acum, stim si noi 🙂

 • TAUNUL
  February 28, 2008

  Intamplator ori nu, ceasul al 12-lea ti-a adus o poza de rară frumusete, in care caramelul straluceste in jurul unui mamelon superb pentru a lumina suisul greu al melcului catre gura si ochii fermecatori ai “printesei de caramel”…
  Si cum “drumul spre marea iubire este presarat cu obstacole”, este firesc ca si calea catre inima cititorului sa fie adesea greoaie. Atata doar ca, in acest caz, melcul staruitor in atitudinea-i cuceritoare si plin de caramel va fi din nou “cheia minunatei intamplari” ce se va numi DORINTA !
  Dorinta publicului de a citi si aseza apoi, zambind trecutului si viitorului in egala masura, cartea cu aceasta coperta in raftul plin de alte carti citite cu placere….

 • Eddie
  February 28, 2008

  Taunule, un comentariu fascinant! Multumesc mult, te astept la lansare! 🙂

 • TAUNUL
  February 28, 2008

  Hei, asta-i bună !
  De unde ai aflat tu chestia asta ?!
  …Socrate, bata-l Dumnezeu cu harul Sau divin…!

 • kiki
  April 5, 2008

  Sanul e… stangul, pozat din dreapta… dam, dar asta face ca poza sa nu fie … realisa, perfecta… frumos era daca se vedeau ambii sani si sa fie pozati de undeva de sus… si nu pe un fond atat de negru… Nu sunt specialist , dar chiar nu-mi pare asa de grozava poaza… iar absenta sanului drept induce ideea de photoshop 🙄

 • Axy
  August 5, 2008

  Am avut cartea in mana zilele trecute in Carturesti – “interesant”, acesta a fost primul cuvant care mi-a venit in minte la zarirea ei. Nu am cumparat-o doar din cauza ca, a cumpara o carte “pentru mine” nu era o prioritate. Toate aceste comentarii ma intriga insa si ma indeamna sa ma numar atat printre cumparatori, cat si printre cititori.
  M-a atras coperta pentru ca sunt pasionata de fotografie…iar aceasta este o poza frumoasa. De ce trebuie sa afisam o falsa pudoare tocmai cand vine vorba despre coperta unei carti? Pentru ca o carte trebuie sa aiba coperte groase, in culori sumbre si margini aurite ca sa fie de calitate? Hmm…si totusi cum ramane cu “sugestie”, “sinestezie” si “interpretare”?
  Privitorii/cititorii neavizati vor vedea pe aceasta coperta un san si un melc, dar daca nu-ti fura gandurile acel san frumos observi ca exista si un titlu: “Castelul Prinţesei de Caramel”. Spune “caramel” si priveste imaginea…gandeste-te la “castel”(definit in dex ca: 1. Clădire mare, medievală, prevăzută cu turnuri şi cu creneluri, înconjurată de ziduri şi de şanţuri, care servea ca locuinţă seniorilor feudali; (astăzi) casă mare care imită arhitectura medievală. ♢ Expr. Castele în Spania = visuri irealizabile, planuri fantastice, iluzii deşarte) si priveste din nou…mai rezerva-ti cateva secunde pentru a te gandi la ce poate sugera melcul, la conditia acestei vietati; leaga ideile si spune-mi ca nu esti tentat sa vezi ‘despre ce este vorba’!
  Poate am mers prea departe cu interpretarea…poate sunt departe de ceea ce vroiai sa spui de fapt…se poate sa fiu dezamagita de continut sau sa descopar idei fascinante…oricum am castigat ceva! Si totusi… de cand a citi o carte se rezuma la ‘daca iti place sau nu coperta’?…autorul nu are intotdeauna dreptul de a se ocupa de acest ‘detaliu’.
  Te felicit pentru alegerea facuta! Multa bafta!

 • Eddie
  August 5, 2008

  Multumesc Axy! Citeste si continutul si astept impresii. 🙂

 • marta
  October 27, 2008

  tocmai am citit cartea. faina.

 • Eddie
  October 27, 2008

  Ma bucur ca ti-a placut, Marta! Multumesc!

 • Di
  October 5, 2010

  Am ajuns aici incercand sa fac o pagina de Shelfari cartii tale. Vroiam doar sa iti spun ca am ajuns in posesia ei cand o prietena mi-a imprumutat-o. Ceva s-a intamplat si nu am citit nimic despre autor inainte si nici macar ce scrie in ea cum as fi facut in mod normal. Am inceput pur si simplu povestea. Mi-a lasat impresia cum ca nu ar fi scrisa de un roman si mare mi-a fost bucuria cand mi-am dat seama ca acest Eduard scrie la o mica distanta de mine. Atat. Ma inclin.

 • Eddie
  October 5, 2010

  O surpriza placuta, Di. Cartea s-a lansat acum doi ani si uite ca inca mai primesc mesaje. Ma bucur ca ti-a placut si sper ca, vreodata, sa existe si o traducere in engleza in asa fel incit sa poti face o pagina pe Shelfari pentru ea. 🙂
  Si eu ma inclin in fata cititorilor mei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *